Hlavní obsah

Poláky provází na Dakaru tragédie. Hernik mrtev, Czachor vzdal kvůli smrti syna

Praha

Polští příznivci motorsportu se topí ve smutku. Jejich zástupce na letošním Dakaru totiž provází tragédie a neštěstí. Ještě před startem soutěže se s ohledem na úmrtí syna vzdal účasti nejzkušenější polský dakarista Jacek Czachor. Ve druhé etapě shořelo na popel auto bývalého skokana na lyžích Adama Malysze. A v úterní třetí etapě opět úřadovala smrt: 14 km před cílem rychlostní zkoušky byl vedle svého motocyklu nalezen mrtev Michal Hernik.

Foto: Nataša Pisarenko, ČTK/AP

Motocyklista Michal Hernik při slavnostním startu Rallye Dakar. Polský závodník zemřel v průběhu třetí etapy.

Článek
Fotogalerie

Přesná příčina Hernikovy smrti zatím nebyla objasněna. Devětatřicetiletý amatérský jezdec byl nalezen vedle svého stroje 300 metrů od cesty bez známek vnějších poranění a spekuluje se o možném selhání organismu kvůli dehydrataci. Závodníky totiž v úvodu soutěže trápilo obrovské vedro.

Jisté ale je, že dakarská rallye byla pro polského závodníka osudovým podnikem. Účast v soutěži si vysnil ještě se dvěma kamarády a díky tvrdé práci se jemu a Pavlu Stasiaczkovi nakonec podařilo místo na startu vydobýt. „Trvalo nám to dva roky. Naším cílem je soutěž zdárně dokončit, bez ohledu na pořadí. To bychom považovali za obrovský úspěch," uvedl rodák z Krakova před startem.

Dobrodružství v Jižní Americe mělo být dárkem k blížícím se Hernikovým 40. narozeninám, které už bohužel neoslaví. Úterní bivak v Chilecitu zahalil smutek nad 24. obětí Dakaru z řad závodníků.

Syna zkušeného dakaristy zradilo srdce

Smutné zprávy související s Dakarem ale Polsko zasáhly ještě před tím, než 37. ročník soutěže vůbec začal. Zkušený motocyklista Jacek Czachor, který se měl poprvé představit spolu se svým věrným souputníkem Markem Dabrowským v kategorii automobilů, dostal v předvečer startu z domova zprávu, že jeho 14letý syn Jakub, jehož velkým snem bylo jít v tátových stopách, zemřel.

Syn sedmačtyřicetiletého závodníka se již začal prosazovat v motocyklových závodech, přestože jeho kariéru ovlivňovala vrozená srdeční vada. A srdce mladého závodníka nakonec zradilo. Czachor s ohledem na rodinnou tragédii svou účast na Dakaru zrušil a vrátil se domů.

Malyszův sen skončil v plamenech

A snad zcela symbolicky zasáhla Polsko i třetí nešťastná událost. Miláček našich severních sousedů, kdysi vládce skokanských můstků a dnes automobilový závodník Adam Malysz ukončil svou účast na Dakaru už ve druhé etapě. Pětatřicet kilometrů před cílem měřeného úseku v pondělní druhé etapě jeho sen o triumfu v nejslavnější dálkové rallye sežehly plameny, které zachvátily celý vůz.

„Snažili jsme se situaci zachránit, ale auto bylo hned celé v plamenech. Obří smůla," napsal na facebooku Malysz, který ohnivý incident přestál spolu se spolujezdcem Rafalem Martonem bez zranění. Sedmatřicetiletý majitel čtyř olympijských medailí již nicméně avizoval, že se svého snu vzdát nehodlá. „Dakar je pro mě velice důležitý," vzkázal fanouškům.

Reklama

Související témata: