Hlavní obsah

Strach z Kanady? Jsou to obyčejní kluci jako my, říká Smoleňák a touží po výhře

Praha

V přípravě byl kapitánem národního mužstva, úvod mistrovství světa ale sledoval jen z tribuny. Radek Smoleňák se nevešel do finální nominace a spolu s dalšími forvardy Lukášem Radilem, Michalem Vondrkou a obránci Vojtěchem Mozíkem a Michalem Kempným byl na čekané. Ne však dlouho, trenéři jej před sobotním duelem s Lotyši dopsali na soupisku, aby pomohl zvýšit důraz v soubojích. Měl být třináctým útočníkem, při zdravotních potížích Tomáše Hertla ale rovnou naskočil do sestavy. Osmadvacetiletý hokejista nastoupil ve třetí formaci s Jiřím Novotným a Romanem Červenkou a po zápase měl důvod k úsměvům. Češi po výhře 4:2 slavili s nadšenými fanoušky první tříbodový zisk na turnaji.

Foto: David W Cerny, Reuters

Útočník Radek Smoleňák gratuluje po utkání s Lotyši brankáři Ondřeji Pavelcovi.

Článek

V sobotu vás trenéři dopsali na soupisku. Jak moc jste se těšil na zápas s Lotyšskem?

Moc, nejvíc na to, že můžu pomoct klukům. Vyhráli jsme, lidi se bavili. Že budou mít důvod se dneska opít, že budou na nás hrdí, to je přesně to, proč ten hokej hrajeme. Chceme vyhrávat dál, abychom byli šťastní a viděli lidi bavit se a držet pospolu.

Jak se vám hrálo v lajně s Romanem Červenkou a Jiřím Novotným?

Hrálo se mi výborně. Trenéři mi to nemohli víc ulehčit. Dali jsme jeden gól, což je super. Měli jsme pár dalších šancí. Jsme rádi, že jsme pomohli týmu vyhrát.

Podobně jako se Švédy jste i proti Lotyšům museli otáčet zápas. Jak náročný duel to pro vás byl?

Byl to těžký zápas. Lotyši hráli výborně, byli houževnatí, nedali nám nic zadarmo. Obzvlášť po tom začátku, který nebyl z naší strany dobrý. Dostali jsme brzy gól, my jsme si ale proti Švédům dokázali, že se můžeme vrátit do zápasu s kýmkoliv. Bylo to pro nás velké vítězství. Chvíli si to užijeme a jedeme dál. Zítra zase zpátky do roboty.

Na šampionátu vám zatím dobře fungují přesilovky. Proti Lotyšsku jste využili hned tři...

Máme tady spoustu talentovaných hráčů. Kolikrát to není ani fér, co tady máme za kluky, jak hrají dobře. Jsme rádi, že zatím přesilovky klapou, můžou se ale ještě zlepšit. Hokej je tak vyrovnanej, že přesilovky budou rozhodovat každý zápas.

Diváci vás zase hnali dopředu. Jak jste si užíval atmosféru vyprodané arény?

Je to krásný. Já to zažívám poprvý. Je to něco úplně jiného než hrát v klubu. Je jedno, jestli je tady pět tisíc nebo dvacet tisíc lidí. Je to hezký v tom, že hrajeme za celý národ, který tím žije. My ty lidi nechceme zklamat. Ani jsem nedoufal, že to budu prožívat takhle na ledě.

V pondělí vás čeká hodně obtížná prověrka proti Kanadě. Jak se těšíte na zápas?

Je to soupeř jako každej jinej. Hokej je vyrovnanej, jsou to obyčejní kluci jako my, akorát mají javorový list místo našeho lva na dresu. Bude to svátek, pěkný zápas. Uděláme všechno pro to, abychom vyhráli.

Porazí čeští hokejisté v pondělí Kanadu?
Ano
64,3 %
Ne
35,7 %
Celkem hlasovalo 57151 čtenářů.

Reklama

Související témata: