Hlavní obsah

Ruští hokejisté si uřízli ostudu. A ukázali rozbroje uvnitř vlastního týmu

Pořádnou ostudu si uřízli po finále pražského mistrovství světa hokejisté Ruska. Sborná propadla během zápasu, v němž od Kanady inkasovala šest gólů. Propadla ale i po závěrečné siréně, když opustila ledovou plochu ještě před tím, než kapitán Javorových listů Sidney Crosby převzal pohár pro vítěze. Podivný incident také ukázal rozkol názorů mezi největšími ruskými hvězdami.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zdrcení hokejisté Ruska po porážce od Kanady ve finále mistrovství světa v Praz

Článek

Nepsaný zákon hovoří jednoznačně - hráči poraženého týmu čekají na ledové ploše až do té doby, než vítězný tým dostane zlaté medaile a jejich kapitán nezvedne pohár pro vítěze nad hlavu. Vzápětí ještě počkají na státní hymnu soupeře. Svou přítomností členové poraženého týmu dávají najevo úctu k vítězi.

To se ale v neděli v Praze nestalo. Rusové si po utkání podali s Kanaďany ruce, ale při předávání zlatých medailí neunesli tvrdou porážku a pohled na radujícího se soupeře a se stříbrnými medailemi na krku se začali trousit z ledu.

Vyzval je k tomu kapitán sborné a jedna z největších hvězd týmu Ilja Kovalčuk, který poodjel ke dvířkám a „naháněl" spoluhráče do kabiny. Ale ne všichni ho uposlechli. Hlouček hráčů včetně největších hvězd NHL Alexandra Ovečkina a Jevgenije Malkina zůstal na modré čáře a naopak vyžadoval, aby se hráči ještě na chvíli vrátili na led a vyčkali, až soupeř převezme pohár.

Trapnou chvíli, která poukazovala na nejednotnost ruských hvězd, pak naštěstí pro všechny přerušil slavnostní výstřel konfet, když Crosby konečně převzal pohár. Kovalčuk si pro spoluhráče dojel a dovedl je ke dvířkům. Když zněla kanadská hymna, na ledě už nezbyl jediný Rus.

Rusové se podobně nezachovali poprvé. Už před pěti lety po porážce ve finále v Kolíně nad Rýnem od českého týmu si drtivá většina hráčů sejmula z krku stříbrné medaile. Tentokrát si ale nesportovního chování všimli i v zámoří. „Asi to ani nebudu komentovat," řekl znechucený trenér Kanaďanů Todd McLellan, kterého cituje server torontosun.com.

Reklama

Související témata: