Hlavní obsah

Neumannová se trefila, za Sportovce roku by zvolila Jágra

PRAHA

Kateřina Neumannnová trefila z nominované desítky Sportovce roku. Běžkyně na lyžích jasně řekla, že by měl vyhrát hokejista Jaromír Jágr, který nakonec skutečně triumfoval, jak odhalilo sobotní slavnostní vyhlášení v hotelu Hilton. Ostatní sportovci přáli triumf třeba Neumannové, skokanovi na lyžích Jakubu Jandovi nebo biatlonistovi Romanu Dostálovi.

Foto: www.neumannova.cz

Kateřina Neumannová při závodě SP v Novém Městě na Moravě.

Článek

Mistryně světa Neumannová byla největší Jágrovou sokyní a nakonec skončila druhá. "Zklamaná nebudu," řekla krátce před vyhlášením a diplomaticky přála úspěch všem. V týdnu však měla jasno. "Tipla bych, že by měl jednoznačně vyhrát Jarda Jágr," řekla Neumannová bez rozmýšlení. "Hokej je u nás strašně populární a Jarda je skutečně výjimečný," řekla běžkyně.

Fotbalista Vladimír Šmicer přál vítězství někomu z vyslanců individuálních sportů. "My fotbalisti a hokejisti máme svoje ankety. Přece jenom jsou individuální úspěchy, v nichž si to člověk vymaká úplně sám, výraznější než týmové u fotbalistů a hokejistů," podotkl Šmicer s úsměvem. "Kolektivní sport je něco jiného. Tam dělá jeden na druhého, asi by se z toho neměl vybírat jednotlivec," doplnil ho hokejový brankář Milan Hnilička.

Obhájce trofeje Šebrle si nebyl jistý

Hlavním Šmicrovým favoritem na vítězství byla lyžařka Neumannová. "Vyhrála mistrovství světa a navíc se dokázala na špičkovou úroveň vrátit po dítěti, to je obdivuhodné. Vysoko by mohl být také biatlonista Dostál. Oběma to přeju, ty jejich sporty jsou strašná dřina," řekl Šmicer, který v době vyhlašování hrál zápas francouzské nejvyšší soutěže proti Nantes.

Obhájce vítězství v anketě Sportovec roku a olympijský vítěz z Atén Roman Šebrle si nebyl jist, komu by dal svůj hlas. Váhal by mezi hokejistou Jágrem a Neumannovou. "Respektuji, že každý může mít v podobných anketách svůj názor, ale ve finále bych se asi přiklonil k tomu, že bych dal hlas Katce. Konečně vyhrála zlato na mistrovství světa," řekl ČTK ze soustředění v Jihoafrické republice desetibojař. "V desítce je velká konkurence a anketa určitě bude vyrovnaná," pravil vicemistr světa.

Neumannové nebo Jandovi by dal svůj hlas mistr světa ve vytrvalostním závodu Dostál. "V případě Katky to ani nemusím komentovat a Janda toho dokázal po neúspěšných letech moc a letos skáče opravdu skvěle," řekl letohradský rodák, který večer z Prahy zamířil soukromým letadlem na SP do Osrblie.

Záhrobská byla potěšená

Bronzová medailistka ze světového šampionátu Cechlová-Pospíšilová by dala korunku pro vítěze bez váhání Neumannové. "Za kvalitu a vyrovnanost výkonů," vysvětlila diskařka, která se aktuálně připravuje na Kanárských ostrovech a vrátí se domů až těsně před Vánoci. "Oceňuji třetí místo Záhrobské na mistrovství světa, skvělé jsou výkony skokana Jandy," dodala Cechlová-Pospíšilová.

Brankář Petr Čech mezi nominovanými vyloženého favorita neměl. "Hodně sportovců mělo výborný rok a někteří se nedostali ani do desítky. Vybrat toho nejlepšího opravdu nedokážu," řekl gólman londýnské Chelsea. Podobně smýšlel Janda, který byl v době vyhlášení v Engelbergu na závodech. "Je hrozně těžké hodnotit různé sporty. Zaslouží si to všichni," konstatoval Janda.

Třetí slalomářka z mistrovství světa Záhrobská byla potěšena, že se dostala do elitní desítky a nepřemýšlela o tom, kdo by měl vyhrát. "Neměla bych radost, kdybych měla volit já, a nebudu ani nikoho tipovat," řekla Záhrobská, která strávila před vyhlášením necelou hodinu u holiče a oblečení si vzala sportovně elegantní, jak sama řekla. "Abych se cítila dobře, nechci vypadat jako dáma ve večerních šatech," řekla před vyhlášením.

Reklama