Hlavní obsah

Zlato a juniorský světový rekord! Splnil se mi sen, jásala Drahotová

Eugene/Praha
Aktualizováno

Famózní představení předvedla česká chodkyně Anežka Drahotová v americkém Eugene. Na juniorském mistrovství světa si po heroickém výkonu došla pro zlato na 10 000 m, triumf navíc vyšperkovala novým juniorským světovým rekordem 42:47,25!

Foto: Sport.cz

Anežka Drahotová (vpravo) na čele skupinky chodkyň při závodě v Luganu.

Článek

„Jsem strašně šťastná, tohle byl můj sen, na který jsem dřela," rozplývala se Drahotová. „A rekord? Určitě nemůžu říct, že jsem ho čekala, hlavní pro mě byl výsledek," říkala po závodě v mixzóně.

Drahotová, která vyniká také v běhu a cyklistice, v Eugene neohroženě vypálila vpřed od prvních metrů. Udržet se jí pokoušela jen Ruska Oxana Goljatkinová, jenže jen za cenu porušování chodeckých pravidel, a tak byla záhy diskvalifikována, stejně jako Drahotové sestra Eliška. „Je to škoda, ale bez ní bych zlato nevyhrála,"  děkovala svému dvojčeti Anežka.

V ďábelském tempu unikala zbytku startovního pole a získávala náskok na tři roky starý světový rekord Rusky Jeleny Lašmanovové, pozdější olympijské vítězky, nyní v dopingovém trestu.

Třetí český titul

Svěřenkyně Iva Pitáka měla na soupeřky náskok až 300 metrů a v závěru si přes viditelnou únavu vítězství kontrolovala. Rekord překonala o plných dvanáct sekund, nejbližší soupeřka došla do cíle o 1:15 po Drahotové!

Pro Česko získala teprve třetí zlato v historii juniorských světových šampionátů po oštěpařce Jarmile Klimešové (nyní Jurkovičové) a Denise Ščerbové (Rosolové), která vybojovala titul v dálce.

Dojatá Drahotová si pak v lijáku užívala zasloužené ovace, k úterním devatenáctým narozeninám si dala nejkrásnější dárek, po evropském získala i světové juniorské zlato. „Déšť mi vůbec nevadil, jsem zvyklá na takové počasí i z Melaga, kde v horách trénujeme," hlásila a pochvalovala si i cyklistickou přípravu. „Na kole jedu v závodě třeba tři hodiny, tak mi přijde necelých 45 minut zátěže snazších," usmívala se.

Dlouhá sezóna

Její mise v Eugene nekončí, přihlášena je také na 3000 m překážek, rozběhy jsou naplánovány už na čtvrtek. V srpnu pojede na seniorské mistrovství Evropy do Curychu, kde může vylepšit sedmou příčku z loňského světového šampionátu v Moskvě. „Ale při Světovém poháru v Číně jsem viděla, jak dobře na tom ostatní holky jsou," říkala.

Po atletické sezóně ještě vyrazí na mistrovství světa v cyklistice. „Tam ale nečekám, že vyhraju," smála se.

Česká zlatá radost v Eugene může pokračovat už v noci na čtvrtek. Šanci na zlato má desetibojař Jiří Sýkora, který soutěž po sedmi disciplínách vede.

Reklama