Hlavní obsah

VIDEO: Sportovní legendy se rozloučily s olympijskou vítězkou Rezkovou

Sportovní veřejnost se ve čtvrtek ve strašnickém krematoriu rozloučila s olympijskou vítězkou ve skoku do výšky Miloslavou Rezkovou-Hübnerovou, která zemřela 20. října ve věku 64 let. Držitelce olympijského zlata z roku 1968 se přišli poklonit sportovci několika generací.

Pohřeb Miloslavy RezkovéVideo: Sport.cz

 
Článek

Ve smuteční síni nechyběla další velká postava mexické olympiády gymnastka Věra Čáslavská, přišla i koulařka Helena Fibingerová. "Měla jsem ji velmi ráda. Chodila jsem za ní i v posledních dnech. Byla už sice ve stavu, že vlastně skoro nejedla, ale ještě si uměla udělat chuť na kremrole. To jsem jí ráda splnila," řekla Fibingerová Sport.cz.

Šanci poklonit se atletické legendě si nenechali ujít také diskařka Věra Cechlová, kanoista Martin Doktor či oštěpařka Barbora Špotáková, kteří triumf tehdy osmnáctileté Rezkové nad sovětskými výškařkami znali jen z vyprávění a televizních dokumentů.

"Měl jsem to štěstí, že jsem s Milenou strávil mnoho hezkých chvil u atletiky, která byla její životní láskou. Byla to nejen výjimečná sportovkyně, ale též výjimečná žena, která kolem sebe rozdávala radost. Pro atletiku je to ohromná ztráta," připomněl šéf atletického svazu Libor Varhaník.

Rezková přitom začínala s baletem, zkusila i gymnastiku a volejbal a teprve v sedmé třídě ji zlákali atleti. Olympijský závod v Mexiku 1968 vyhrála v pouhých 18 letech, tehdy jako jediná překonala laťku ve výšce 182 centimetrů. O rok později se v Aténách stala také evropskou šampiónkou výkonem o centimetr lepším.

Reklama