Hlavní obsah

Olympijský vítěz Kiprop poběží na Zlaté tretře kilometr

Ostrava

Na atletickém mítinku Zlatá tretra Ostrava se představí olympijský vítěz a úřadující mistr světa v běhu na 1500 metrů Asbel Kiprop. Pětadvacetiletý Keňan na vítkovickém stadiónu v úterý 26. května poprvé v životě vyzkouší netradiční trať 1000 metrů, na které změří síly s českým halovým mistrem Evropy Jakubem Holušou.

Foto: Jan Kucharčík

Na Zlaté tretře poběží také Jakub Holuša.

Článek

Zlatá tretra se stává mítinkem atypických disciplín. Vedle třístovky s dalším českým evropským halovým šampiónem Pavlem Maslákem nabídne i kilometr s dvěma zvučnými jmény Kipropem a Holušou. Olympijský vítěz z her v Pekingu v roce 2008 a dvojnásobný mistr světa Kiprop se do Ostravy vrací po šesti letech.

"Vždycky jsem uvažoval nad tím, kdy a kde zkusit tisíc metrů. Ostrava letos tuto možnost nabízí, a tak jsem se rozhodl ji využít a pokusit se o co nejrychlejší čas. Jsem rád, že se po šesti letech do Ostravy vracím a pokusím se nabídnout něco výjimečného," uvedl lídr letošních tabulek na 800 metrů, který si na závod přiveze i svého vodiče.

Oštěpařský souboj potvrzen

Rekonstruovaný Městský stadión, který bude do atletického používání předán koncem dubna, zažije i avizovaný oštěpařský 'souboj maminek'. Sportovní manažer mítinku dnes definitivně potvrdil, že Barbora Špotáková, Němka Christine Obergföllová a Ruska Maria Abakumovová by se měly v jednom závodě konfrontovat poprvé od 23. srpna 2012 a závodu Diamantové ligy v Lausanne.

Na startovní listinu mužského oštěpu dnes Vítězslavu Veselému přibyl africký rekordman Ihab Abdelrahman s osobním maximem 89,21 metrů a čtvrtý z mistrovství světa 2013 Julius Yego z Keni, který nejdále hodil 85,40.

Start nejsledovanějšího jména mítinku Usaina Bolta je naopak zatím stále ve hvězdách. Šestinásobný olympijský vítěz o víkendu na Jamajce zaběhl skoro po dvou letech svou první dvoustovku za 20,20 a v neděli míří na nejkratší sprint na mítink do Ria de Janeiro.

"Sledujeme, co se děje. Diskutujeme o možnostech, máme to rozpracované a čekáme, co nám řekne trenér. Minimálně čtrnáct dnů to ale ještě potrvá," řekl manažer Alfons Juck.

Reklama