Hlavní obsah

Když zmizí celý svět a otevře se nový. Masláka nadchla hra, v níž jde i o milióny

Nymburk

DotA. Zkratka strategické počítačové hry Defense of the Ancients, která pohlcuje velkou část volného času Pavla Masláka. Když zrovna nezávodí, netrénuje či neodpočívá, s velkou pravděpodobností se pohybuje u počítače.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čtvrtkař Pavel Maslák

Článek

Parkour v ulicích či brazilské bojové umění capoeira musely z rejstříku jeho koníčků atletice ustoupit, při soubojích ve virtuálním světě Maslákův kouč Dalibor Kupka ze zranění nemusí mít obavy.

Nic neřeší a hraje

A český rekordman na čtvrtce si dokonale vyčistí hlavu. „U hraní se odreaguju, nemyslím na nic jiného. Naráz celý svět zmizne a otevře se nový. Nic neřeším a hraju,“ nadšeně popisuje.

Herní svět se mu dokořán otvírá zejména po sezóně, kdy ho z koncentrace vyruší jen cesty za občerstvením. „Jsem schopný vstát ráno, tedy spíš v jedenáct. Dám si jednu hru, zajdu na oběd a pak vydržím hrát celý den,“ popisuje havířovský rodák. A herní den pro něj nekončí se setměním. „Třeba ve dvě ráno.“

Na závěrečné soustředění před světovým šampionátem do Nymburka si svůj herní počítač nevzal. Ale to neznamenalo, že by na oblíbenou hru zanevřel. Po internetu sleduje souboje na turnaji The International v Seattlu.

Atletiku neopustí

„Je tam šestnáct nejlepších týmů z celého světa, hraje se celkem o více než 17 miliónů dolarů, vítězný tým bere přes šest miliónů,“ ohromuje ciframi, které atleti počítačovým hráčům můžou jen závidět.

„Ale takový turnaj je jen jednou v roce a asi je to také dřina na hlavu. Ti nejlepší nad tím stráví dvanáct hodin denně, není to úplně snadné,“ uznává píli profesionálních hráčů. „Je nemyslitelné, že bych se mezi ně dostal. To bych musel zrušit atletiku a jen hrát,“ říká Maslák. A jednou po kariéře? „To už budu starý a budu mít pomalé reflexy,“ usmívá se.

A tak si zatím zkusí přenést některé vlastnosti od počítače na dráhu. „Třeba schopnost soustředit se na sebe a nevnímat okolí. A možná i ty reflexy,“ přemítá čtvrtkařský mistr Evropy.

Reklama

Související témata: