Hlavní obsah

Eaton jako z Hvězdných válek. Desetibojaři má k rekordu pomoct speciální kukla

Peking

Futuristické technologie zasahují i mnohdy konzervativní svět atletiky. Americký desetibojař Ashton Eaton na světovém šampionátu využívá novou speciální chladící technologii, která by mu měla v Pekingu pomoct k ataku světového rekordu.

Foto: Sport.cz

Americký desetibojař Ashton Eaton používá na mistrovství světa v atletice v Pekingu speciální chladící masku.

Článek
Fotogalerie

Na první pohled obhájce zlata připomíná vojáka Impéria z Lucasových Hvězdných válek. Při dlouhých prostojích mezi pokusy ve výšce a tyči si na hlavu nasazuje speciální bílou kuklu, která ho má v pekingských teplotách atakujících 30 stupňů ochladit.

Masku mu vyrobil jeho sponzor. „Měli jsme takovou debatu a ptal jsem se, proč se člověk cítí tak dobře, když se po běhu poleje vodou. Neznám na to fyziologickou odpověď, ale pravda je, že se pak cítím líp a dosahuju lepších výkonů,“ vysvětloval Eaton, jak myšlenka na novou kuklu vznikla.

„Ashton nám vyprávěl, jak bojuje s přehříváním, zejména během skoku do výšky a o tyči, kdy tráví tolik času na ploše a potřebuje urychlit regeneraci mezi svými pokusy, které vyžadují rychlou výbušnou reakci,“ uvedla Sany Bodeckerová, viceprezidentka firmy Nike pro vývoj.

A tak zatímco třeba Rus Ilja Škureněv vsadil na klasickou ochranu proti slunku a před pokusy si do poslední chvíle nechává na hlavě kšiltovku, Eaton, ale i jeho krajan Taiwo jsou v Pekingu možná průkopníky nového trendu…

Reklama

Související témata: