Hlavní obsah

WADA registruje 99 pozitivních případů na meldonium

Aktualizováno

Už 99 sportovců bylo od začátku tohoto roku pozitivně testováno na nově zakázanou látku meldonium. Uvedl to mluvčí Světové antidopingové agentury (WADA). Mezi provinilci ční tenisová hvězda Maria Šarapovová, která se sama k jeho užívání přiznala.

Foto: Jayne Kamin-oncea, Reuters

Ruska Maria Šarapovová se přiznala k užívání meldonia.

Článek

Meldonium vyvinul lotyšský vědec Ivar Kalvinš pro lidi se srdečními problémy, ve sportu však může tato látka zlepšovat výkonnost. Proto ji WADA od 1. ledna zařadila na černou listinu. Šarapovová si podle vlastních slov toho nevšimla a meldonium po deseti letech užívala dále.

"Co se týče počtu pozitivních případů na meldonium, k tomuto pondělku bylo šedesát těchto nežádoucích nálezů a číslo poroste," napsal mluvčí WADA Ben Nichols v e-mailu deníku New York Times. Do dneška stoupl počet přistižených na 99.

Zveřejněných jmen zatím tolik nebylo, protože většina případů se teprve projednává. Z šestnácti jmenovitě potvrzených hříšníků bylo sedm Rusů. "Nejsme ale překvapeni, že po zapsání látky do seznamu zakázaných je hodně pozitivních případů," uvedl generální ředitel WADA David Howman.

Připomněl zároveň, že antidopingová agentura rok účinky meldonia na sportovní výkonnost testovala a s předstihem o jeho zákazu informovala. "Už v roce 2014 jsme ho zařadili na listinu látek, které sledujeme, abychom lidem řekli: 'Pozor, buďte opatrní'. A oni nebyli," dodal Howman.

Reklama