Hlavní obsah

Friga zatkla na Tour policie, jeho žena vezla doping

Italský cyklista Dario Frigo skončil před středeční etapou na Tour de France v rukou policie. Ve voze jeho ženy totiž četníci objevili deset dávek hormonu EPO, který napomáhá k okysličování organismu. Jednatřicetiletý jezdec byl zatčen a podrobí se výslechu. Frigo měl problémy s dopingem již před čtyřmi lety na Giru d'Italia.

Článek

"Četníci přišli do hotelu v půl osmé ráno, zatkli ho a odvedli k výslechu. Celá záležitost se týká jen Daria Friga, nikoli týmu," zdůraznil mluvčí stáje Fassa Bortolo pro agenturu Reuters. Manželka italského cyklisty převážela deset dávek hormonu EPO, který napomáhá k okysličování organismu.

Podle policejní zprávy našli příslušníci zakázané látky u Frigovy ženy během rutinní kontroly při vybírání mýtného na dálnici v Albertville. Policie odpoledne bude vyslýchat i ji.

Peloton Tour se dnes dopoledne vydal na jedenáctou etapu, která vede z lyžařského střediska Courchevel kopcovitým terénem v Alpách do Brianconu. Frigovi patřila v celkovém pořadí 52. pozice, na vedoucího Američana Lance Armstronga ztrácel dvacet a půl minuty.

Šéf Tour de France Friga označil za recidivistu

Frigo, bývalý italský šampion v časovce a někdejší vítěz etapových závodů Paříž-Nice a Kolem Romandie, měl problémy s dopingem již před čtyřmi lety na Giru d'Italia. Tehdy u něj našli policisté zakázané podpůrné látky přímo v hotelovém pokoji a ze závodu byl vyloučen. Posléze dostal trest zákazu činnosti na půl roku.

Šéf Tour de France Jean-Marie Leblanc litoval, že pověst slavného závodu znovu pošpinil doping a Friga označil za recidivistu. "Patří ke generaci jezdců, která je nepoučitelná. Ta ať co nejdříve skončí a nahradí ji generace, která respektuje pravidla," prohlásil.

Frigův nový případ na Tour nápadně připomíná osud jiného cyklisty, Litevce Raimondase Rumšase. Jeho ženu rovněž zadržela policie při pašování dopingu během Tour v roce 2002, za což oba viníky čeká v listopadu soud.

Reklama