Hlavní obsah

Armstrongův účet na Tour: jedenáct ročníků, sedm vítězství

Sedm ze svých jedenácti účastí na Tour de France proměnil cyklista Lance Armstrong ve vítězství. Od roku 1999, kdy se na nejtěžším etapovém závodě objevil poprvé po úspěšné léčbě rakoviny, patřil žlutý trikot v cílové etapě výhradně fenomenálnímu Američanovi.

Foto: REUTER/Eric Gaillard

Lance Armstrong zdraví příznivce během Tour de France - archiv.

Článek
  • ROČNÍK 1999: Nečekaný šok všem Armstrong připravil hned v prologu - v Le Puy du Fou vlétl do cíle na prvním místě. "Je to neuvěřitelný pocit a zároveň obrovské zadostiučinění," radoval se po dojezdu. Nebylo to vše, co znovuzrozený závodník předvedl. Po časovce nedaleko Met se usadil v čele pořadí a polepšil si také další výhrou v horské deváté etapě do Sestriére. V půli závodu vedl už o osm minut, což zavdalo podnět ke spekulacím o jeho dopingové čistotě. V Alpách si Armstrong prvenství bezpečně ohlídal, v další časovce u Futuroscope počtvrté vyhrál a den nato projel s vavříny cílem. Žlutý trikot měl 15 dní z celkových 21, před stříbrným Alexem Züllem získal čtvrtý největší náskok v dějinách (7:37 minuty). "Má výhra je zázrak," plakal dojetím.
  • ROČNÍK 2000: V přípravě na obhajobu prvenství Armstronga přibrzdil otřes mozku, ale na Tour byl už fit. Po druhém místě v úvodní časovce sice začal poněkud zaostávat za Jalabertem, jenže v strmých stoupáních jasně dominoval a po desáté etapě se oblékl do žlutého. Přestože na Tour vyhrál její jedinou část, bulvárem Champs-Elysées projel jako šampion.
  • ROČNÍK 2001: Před zahájením se hattrick jevil jako naprostá samozřejmost: u William Hill byl vypsán kurz 1,53:1 na vítězství rodáka z Texasu. Po osmé etapě měl ale co dohánět. Do jejího cíle dojel s půlhodinovou ztrátou na uprchlíky a propadl se až do třetí desítky. Jenže v horách jel jako robot: vyhrál desátou, jedenáctou i třináctou etapu a přivlastnil si své oblíbené tričko. Potřetí za sebou vévodil finální časovce a v posledním dějství, které vyhrál Ján Svorada, projel cílem opět jako král. "Letošní vítězství je asi nejlepší," srovnával a z piedestalu shlížel na své soupeře - věčně druhého Jana Ullricha předstihl o plných 6:44 minut.
  • ROČNÍK 2002: Armstrongova jasná záležitost. Při absenci několika jezdců, včetně Ullricha, kontroloval po vítězném prologu průběh závodu a tradičně perlil v horách. V Pyrenejích vyhrál dvě etapy a převzal vedení. Jeho jediným vážnějším soupeřem zůstával Joseba Beloki. Po triumfu v časovce na něj nakonec najel celkem 7:17 minut a slavil čtvrtý titul. "Na téhle Tour neměl soupeře," řekl legendární Belgičan Eddy Merckx.
  •  ROČNÍK 2003: Předloňský průběh zato selanku nepřipomínal ani náhodou. Armstrongovi se vrátil hlavní soupeř Ullrich, jenž ho až do cíle notně proháněl a v časovce dvanácté etapy mu dokonce ujel o 96 sekund. Beloki měl těžký pád, a tak si Armstrong - vítěz horské etapy do Luz-Ardiden - mohl dojet pro pátou trofej: o pouhých 61 sekund před německým sokem, který v časovce upadl. "Byl to jeden z nejtěžších závodů, jaký jsem kdy jel. V minulých letech jsem měl vždy větší náskok," řekl Texasan, jemuž blahopřál další pětinásobný vítěz Bernard Hinault slovy: "Vítej v klubu!"
  • ROČNÍK 2004: Očekávaný hon na Armstronga se konal i loni, ale díky výtečné práci týmu US Postal byl lídr americké stáje znovu suverénní. Vyhrál čtyři horské etapy, poslední časovku a podruhé za sebou "makal" ve vítězné časovce družstev. Rekordní šestý triumf byl na světě, druhý tentokrát skončil německý závodník Andreas Klöden se ztrátou 6:38 minuty.
  • ROČNÍK 2005: Ani poslední Armstrongova Tour, která udělala zároveň tečku za jeho kariérou, nepoznala jiného vítěze. Stejně jako loni se fenomenální cyklista po časovce družstev oblékl do žlutého a až na jednodenní přestávku, kdy si trikot vyzkoušel také Němec Jens Voigt, jej s přehledem dovezl do Paříže.
Etapy 92. ročníku Tour de France na Sport.cz
123456789101112131415161718192021

Reklama