Hlavní obsah

Bojovník Štybar! Nemá pět zubů, nemůže jíst, ale na kole jezdí

Praha

Místo startu na slavné Vueltě, třetím největším cyklistickém podniku sezóny, absolvoval český závodník Zdeněk Štybar o víkendu první trénink od strašidelného pádu při Eneco Tour. Osmadvacetiletý rodák ze Stříbra patřící do stáje Omega Pharma Quick Steppo karambolu z minulého čtvrtka sice doufal, že etapovou bitvu ve Španělsku zvládne, nicméně jeho zdravotní stav se lepší pozvolna.

Foto: Profimedia.cz

Cyklista Zdeněk Štybar v péči lékařů po těžkém pádu na závodě Eneco Tour.

Článek
Fotogalerie

Štybar spadl při dojezdu čtvrté etapy, kdy neměl šanci reagovat na pád před sebou a drsně padnul na obličej. Přivodil si několik tržných rad a vyrazil si několik zubů. „Po převozu do nemocnice a operaci jsem zůstal na lůžku v Roeselare až do minulé neděle. Lékaři a sestřičky odvedli skvělou práci, byli na mě moc hodní," děkoval s odstupem na svém profilu na facebooku Štybar personálu nemocnice. „Měl jsem opravdu velké štěstí, že jsem byl v péči doktorů Fabreho a Bettense," zmínil experty na plastickou chirurgii.

Celý minulý týden už prožil v domácím prostředí, když jej z nemocnice propustili. „V neděli jsem mohl domů do Essenu, kde se o mě starala manželka," zmínil Štybar své belgické sídlo. „Rád bych Ine poděkoval, protože to pro ni nebylo zrovna lehké období. Zvládla vše skvěle a jsem pyšný, jak silná byla v těžkých chvílích," vyprávěl Štybar o okamžicích, kdy jeho partnerka poznávala i drsnější stránku cyklistiky, která se dosud Štybarovi vyhýbala.

O víkendu znovu usedl na kolo

Ve čtvrtek absolvoval Štybar další vyšetření na klinice v Roeselare. „Vyndali mi stehy a byl jsem i na rentgenu zubů. Právě zuby představují asi největší problém v mém uzdravovacím procesu. Chybí mi pět předních, tak mám teď trošku větší úsměv," napsal Štybar se smajlíkem.

V pátek absolvoval první sezení se zubařem. „Ale začít se zákroky vedoucími k nápravě je nemožné. Jedna z kostí u předních zubů stále není po tom pádu stoprocentně v pořádku," vysvětlil Štybar. V běžném životě má problémy pouze s jídlem. „Všechno musí být rozmixované a jídlo mohu konzumovat jen v malých porcích, nebo pomocí injekční stříkačky," přiblížil cyklista jeden z hlavních důvodů, proč nemohl startovat na Vueltě. Doplnit energii v průběhu etap by bylo prakticky nemožné. Před pár dny zveřejnil na twitteru fotografii těstovin, které mu připravila manželka. Kvůli Štybarovým problémům byl však pokrm rozmixovany na kaši.

Byť český závodník po vyřazení ze sestavy týmu Omega Pharma Quick Step pro Vueltu ještě nemá upřesněný další program, vyrazil o víkendu prvně na kolo. „Doufám, že se vrátím co nejdřív, protože jsem měl před pádem opravdu dobrou formu," posteskl si a děkoval fanouškům za povzbudivé vzkazy: „Udržují mi velkou morálku."

Reklama