Hlavní obsah

Rozhodčí komise ČOV řešila Kreuzigerův případ přes šest hodin

Verdikt v případu cyklisty Romana Kreuzigera, který čelí podezření z dopingu, lze očekávat do jedenácti dnů, nejpozději má být vynesen 22. září. Kauzou se dnes začala zabývat Rozhodčí komise Českého olympijského výboru (ČOV), její neveřejné zasedání trvalo přes šest hodin. Kreuziger má kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012 zastavenou činnost od Mezinárodní cyklistické unie UCI.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Cyklista Roman Kreuziger přichází na jednání Rozhodčí komise Českého olympijského výboru.

Článek

"Senát byl hodně striktní a měl hodně otázek. Pak tam byly výslechy expertů a ty to hodně protáhly, ale pevně věřím, že to pomůže senátu, aby si ujasnil to, kvůli čemu tady jsme. Pořád věříme, že jsem nic neudělal, nedopoval a tahle kauza dobře dopadne," prohlásil po jednání Kreuziger v rozhovoru s novináři.

"Komise vyslechla Romana Kreuzigera, prostudovala dodané materiály a vyslechla i experty UCI (telemostem)," popsal za ČOV mluvčí výboru Alexandr Kliment. "Komise postupovala velmi korektně, ale zároveň byla striktní a velmi pečlivá, takže studovala opravdu velmi detailně veškeré podklady. A dlouho trval i výslech expertů," vysvětlil Kliment, proč se jednání protáhlo oproti původně plánovaným přibližně dvěma hodinám.

Kreuziger nemohl jet ani Vueltu

Osmadvacetiletý člen stáje Tinkoff-Saxo Krueziger má od UCI oficiálně zastavenou činnost od 2. srpna. Výkyvy hodnot v biologickém pasu totiž podle unie vyvolávají podezření z užití nedovolených podpůrných prostředků. Celý případ ale vyplul na povrch až letos krátce před Tour de France, kterou Kreuziger z preventivních důvodů po dohodě se svým týmem vynechal.

Samotný závodník jakékoliv porušení dopingovým pravidel od začátku popírá a věřil, že stihne alespoň probíhající Vueltu. Sportovní arbitrážní soud však ve zkráceném řízení 20. srpna zamítl jeho odvolání proti zastavení činnosti, které nařídila UCI.

Pro Kreuzigera to prakticky znamená konec sezóny, Český cyklistický svaz s ním ani okrajově nepočítá pro nominaci na světový šampionát v Ponferradě, který se uskuteční od 21. do 28. září.

Reklama

Související témata: