Hlavní obsah

Königa čekají v týmu Sky nejdůležitější sezóny v kariéře: Nesmím promarnit ani jeden den

Radek MalinaSport.czPrávo

Životním výsledkem vyšperkovaný rok ještě není u konce, ale cyklista Leopold König už se chystá na novou sezónu. Fyzicky i psychicky. Sedmé místo na Tour de France v dresu druhodivizního týmu NettApp Endura mu vyneslo dvouletý kontrakt v elitní stáji Sky. A rodák z Moravské Třebové hodlá rozrazit bránu k cyklistické nesmrtelnosti. „Jsem připravený obětovat se. Jde o dvě nejdůležitější sezóny kariéry,“ uvědomuje si.

Foto: Foto: BrakeThrough Media

Cyklista Leopold König na letošní Vueltě.

Článek

Po dovolené v lázních jste už začal s tréninkem. Odpočinul jste si po životní sezóně dostatečně?

Určitě. Úplně jsem vypnul, dopřával jsem si v jídle, pil pivo. Přibral jsem skoro čtyři kilogramy. Ještě v neděli jsem měl husu se zelím a moc si pochutnal. Asi to byla taková pověstná tečka, nadešel čas pro tréninkovou stravu.

Už jste zahájil přípravu na první sezónu ve WorldTour?

Jezdím v nižším tempu, aby si tělo zvyklo po třech týdnech nicnedělání. V minulých letech jsem měl problémy s koleny, proto musím začít opatrně. Maximálně čtyři až pět hodin denně. S ohledem na listopad je luxusní počasí a relativní teplo. Ale jak klesne teplota a bude vlhko, kvalitní trénink by byl nemyslitelný. Také proto letím ve čtvrtek na Mallorku, kde to mám hodně rád. Jsou tam i další kluci z Čech, trénujeme společně. Je to fajn.

Leopold König
Český profesionální cyklista Narodil se 15. listopadu 1987 v Moravské Třebové Vystudoval gymnázium v Moravské Třebové V dětství se věnoval hokeji, závodům horských kol a v patnácti přešel k silniční cyklistice Působil v týmech PSK Whirlpool (2008–2010), NetApp Endura (2011–2014). V roce 2013 vyhrál etapu na Vueltě, kde byl celkově devátý Připsal si rovněž triumf v Královské etapě závodu Kolem Kalifornie Letos se zaskvěl 7. místem při Tour de France, které mu vyneslo dvouletý kontrakt v týmu Sky

A kdy pro vás začne sezóna s novými parťáky z týmu Sky?

První kemp v teple startuje 9. prosince. Tam se bude dolaďovat i závodní program. Domů se vrátím až před Vánocemi. A hned po svátcích následuje další soustředění.

Opájíte se myšlenkami, že jste podepsal kontrakt v možná nejlepším týmu světa? Nebo se začíná dostavovat nervozita?

Zrovna v pondělí jsem během tréninku přemýšlel, čeho jsem vlastně dosáhl. Přehrával jsem si v hlavě šest měsíců minulé sezóny. Ale není to tak, že bych v duchu slavil. Spíše se připravuju psychicky, abych najednou neprocitnul, že jsem v jiné lize, a nesedl si z toho na zadek. Musím být mentálně nachystaný a nesmím promarnit ani jeden den. Paradoxně, ač jsem nováček v elitním týmu, bude na mě menší tlak. V NetAppu jsem byl jediný lídr, tady jsou větší esa.

Znamená přestup do Sky i větší úctu, které se nyní budete těšit v pelotonu?

I když nerad, musím přiznat, že to tak funguje. Někteří elitní závodníci nemají respekt ke klukům z druhodivizních týmů. Když člověk jede dopředu, klidně ho bez ostychu zablokují. Neuvědomují si, že jednou mohou skončit ve druhé divizi. Prošel jsem si postupnou cestu, a tak nyní na kluky z nižších stájí určitě nebudu hledět skrz prsty.

Po podpisu smlouvy jste uvedl, že součástí kontraktu je dovětek, aby každý potenciální uchazeč o práci ještě jednou pečlivě zvážil své rozhodnutí, neboť Sky pracuje jinak. Můžete to vysvětlit?

Jde hlavně o tréninkové podmínky. Kluci ze Sky jsou spoustu času na soustředěních. Každý závodník má svého trenéra, s nímž konzultuje každý detail přípravy. Někteří kluci potřebují větší volnost. Současně je kladen absolutní důraz na regeneraci a trénink. Na všechny oblasti života nesouvisející se závody má tým lidi, aby jezdci neplýtvali energií.

A mohli vše obětovat pro úspěch. Jste připravený na takový přístup?

Ano. Z nadcházejících dvou let chci vyždímat maximum. Poznat svůj limit. Nadcházející dva roky ve Sky budu věnovat jen sám sobě. Jde o dvě nejdůležitější sezóny kariéry.

S jakými ambicemi do sezóny vstoupíte?

Nechci nikoho zklamat. Zejména sám sebe. Chci se pořád zlepšovat. Překážek k dosažení triumfu na jedné z Grand Tour už mnoho není. Jen je potřeba využít na sto procent každý den.

Činí právě možnosti a zázemí týmu rozdíl, jenž ze skvělých jezdců dělá excelentní?

Rozpočet je mnohonásobně vyšší než v mém minulém působišti. Všechno je na nejvyšší možné úrovni. Hotely, technika, regenerace. Prostě všechno. V přepočtu na procenta jde o pět procent, která dělají rozdíl mezi top ten a pódiem. A já chci v nadcházející sezóně při jedné z Grand Tour na stupně vítězů. A jednou Giro, Vueltu nebo Tour vyhrát. Když si vezmu nepříjemnosti z letošní Tour de France, tak si uvědomuju, že prostoru pro zlepšení je mnoho. I to mi přidává víru a odhodlání.

Dodává člověku velký klid fakt, že ať dopadnou nadcházející dva roky jakkoliv, kontrakt se Sky vás zajistil do konce života?

Ano. Kdyby se cokoliv přihodilo, už jsem zabezpečený. Od deseti let trávím prakticky každý den sportem. Šestnáct let obětování se vyplatilo. Ale teď je důležité nezaspat! Neuspokojit se! Jsem pořád hladový po výsledcích. Mohl bych teď deset let jezdit a byl bych spokojený. Ale mám spoustu cílů. Cítím, že nejsem na vrcholu. Trenér Tim Kerrison ve Sky mi řekl, že výhra na Giru, Tour či Vueltě je blízko. Chci sen naplnit.

Takže žádné uspokojení z podpisu kontraktu u Sky nehrozí?

Peníze při mém rozhodování nehrály roli. Po Tour jsem věděl, že výsledek mi zajistí kontrakt v některém z týmu WorldTour. A dobrý kontrakt. Ve hře byly i další týmy a rozdíl byl v drobných. Ale jde o organizaci, které jsem podepsal. Možná po dvou letech půjdu jinam, ale už navždy si ponesu zkušenosti ze Sky. To je síla současné smlouvy!

Máte už jasno o závodním programu?

Zřejmě pojedu jednorázovky na Mallorce, Kolem Ománu, Andalusii, chtěl bych na TirrenoAdriatico. Pokud bych měl startovat na Giro d´Italia, jel bych Trentino. Rozhodující bude, který ze tří závodů Grand Tour pojedu, což už jsme řešili, ale jde o utajované téma.

Jste v týmu s Chrisem Froomem, jednou ze tří největších hvězd současného pelotonu. Má výjimečné postavení?

Právě nominace na Grand Tour se řeší i s ohledem na jeho start. Nejprve vyhlásil, že pojede Giro a Vueltu. Ale tým chce mít na Tour de France nejlepšího jezdce, tudíž Chrise. A jet Giro i Tour na výsledek je nemožné.

Reklama