Hlavní obsah

Češi září ve světě. Hynek vládne v Andalusii, další zvládli skvěle časovku na Kypru

Hodně napilno má v těchto dnech většina předních českých bikerů. Jaroslav Kulhavý, Jan Škarnitzl, Ondřej Cink či Kristián Hynek bojují o první body do světového žebříčku. Všichni směřují úsilí k prvnímu vrcholu sezóny, kterým pro ně bude zahajovací závod letošního ročníku Světového poháru v Novém Městě na Moravě (22. - 24. 5. 2015).

Foto: Foto: Michal Červený

Jaroslav Kulhavý.

Článek

Olympijský vítěz z Londýna Jaroslav Kulhavý, stejně jako bronzový medailista z mistrovství Evropy Jan Škarnitzl, zvolili osvědčený způsob přípravy na Kypru při tamních závodech Sunshine Cup.

Kulhavý se po loňské nucené odmlce způsobené prasklou čéškou bude snažit na Kypru navázat na své úspěchy z předchozích let, kdy zde vyhrál několik etap a v roce 2012 i celkový seriál. Ten je pro letošek složen z 5,7 kilometrů dlouhé časovky, dvou půlmaratonských etap o délce 55 a 45 kilometrů a celkový čas určí vítěze po nedělním klasickém závodě Cross Country.

Úvodní časovka se odjela už ve čtvrtek a vyhrál ji Švýcar Florian Vogel. Z Čechů byl nejlepší sedmý Matouš Ulman, Jan Škarnitzl skončil osmý a Jaroslav Kulhavý desátý.

Kulhavý: Prioritou je dostat se do závodní intenzity

„Sunshine Cup beru hlavně jako přípravu a test nového materiálu před etapovým závodem Cape Epic, který pojedu s Christophem Sauserem od 15. do 22. března v Jihoafrické republice. Půjde o můj první vrchol sezóny," přiznal Kulhavý.

„Ale samozřejmě na Kypru chci zajet co nejlepší výsledek a sebrat nějaké body, byť jsem se na závod vyloženě nepřipravoval a jedu ho z plného tréninku. Prioritou je dostat se do závodní intenzity," řekl Kulhavý, biker týmu Specialized Racing.

Dalším vrcholem sezóny pro něj bude Světový pohár v Novém Městě. „Letošní sezóna je v tomhle ohledu jiná, protože svěťák začíná nezvykle pozdě až na Vysočině," dodal Kulhavý.

Škarnitzl chce na Kypru sebrat co nejvíce bodů do žebříčku. „Chci si dobře zazávodit a díky závodům se posunout ve výkonnosti. Body jsou pro mě hodně důležité, protože musím dohnat ztrátu z loňska, abych mohl stát v Novém Městě někde nanejvýš ve třetí startovní řadě. A samozřejmě chceme sbírat body i kvůli olympiádě, ale to nezáleží jen na mně. Snad se nám podaří zase vybojovat tři místa," prozradil Škarnitzl.

Hynek se dostal ve Španělsku do vedení

Někteří čeští borci závodí ve Španělsku na etapovém závodě dvojic Andalucía Bike Race 2015. Skvěle se daří Kristiánu Hynkovi z Topeak Ergon racing týmu. Se svým rakouským parťákem Albanem Lakatou se po čtvrteční 5. etapě, dostali do vedení!

Rovněž pětatřicetiletý Hynek bere nynější závod jako test formy před Cape Epic, kde bude obhajovat loňské vítězství. „Andalusie je pořád přípravou. Ale jde o dobrý ukazatel formy, poměrně vypovídající. Ale stále ještě zbývá čas vše vyladit," pronesl Hynek.

Ze závodu v Andalusii musel naopak už ve středu odstoupit Ondřej Cink (Multivan Merida), protože jeho kolega Thomas Litcher nemohl dál pokračovat kvůli nemoci.

Reklama

Související témata: