Hlavní obsah

Bývalý šampión Wellens končí kariéru. Ne pro podezření z dopingu, ale kvůli věku, tvrdí

Belgický cyklokrosař Bart Wellens ukončil v šestatřiceti letech závodní kariéru. Mistr světa z let 2003 a 2004, který strávil posledních 12 let v barvách stáje Telenet Fidea, se už cítí příliš starý na to, aby v terénu dokázal konkurovat nastupující generaci. Ujistil, že rozhodnutí nemá nic společného s podezřením z dopingu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na ilustračním snímku belgický cyklokrosař Tom Meeusen, který s Bartem Wellensem patří mezi "pacienty" dopingově podezřelého lékaře.

Článek

Společně s dalšími sportovci, mezi nimiž je i šestý z Tábora Tom Meeusen, byl na listině pacientů lékaře Chrise Mertense. Ten je podezřelý, že svým pacientům prováděl nedovolenou ozonovou terapii - odebíral krev, obohatil ji ozónem a pak vrátil do těla.

Světová dopingová agentura (WADA) manipulaci s krví zakazuje. Wellens je spolu s dalšími předvolán na 13. března k disciplinárnímu řízení belgické federace.

On sám to s koncem kariéry nijak nespojuje. "Cyklokros vyžaduje velké nároky na tělo a čím jste starší, tím je těžší se s tím poprat a předvádět výkony na nejvyšší úrovni. Můj věk a tělo říkají, že je čas skončit," vysvětloval Wellens, proč hodlá vystoupit z kolotoče závodů, z nichž má i stříbro z MS 2006 a dva tituly mezi jezdci do 23 let (1999 a 2000).

V této sezóně se mu nedařilo dostat se v největších závodech do první desítky. Nestartoval ani na šampionátu v Táboře.

"Je tu mladá generace, která je připravená natolik dobře, aby krosu v nejbližších letech dominovala. I proto je pro mě čím dál těžší s nimi držet krok. Došlo mi, že nastal čas uvolnit místo ostatním," dodal.

Reklama