Hlavní obsah

Euforie ze skvostného rozjezdu ničila Königa. Zapomínal jsem odpočívat, vysvětluje

Praha

Fantastický vstup do sezóny prožil český cyklista Leopold König. V barvách týmu Sky oslnil hned při druhém startu pódiovým umístěním. Jenže následně výsledkově klopýtal a neplnil očekávání, která si naložil na svá bedra. Nyní se při soustředění na Tenerife chystá na návrat do závodního programu, jehož vrcholem bude v květnu Giro d´Italia. „Cítím se teď velice dobře," říká v exkluzivním rozhovoru pro Sport.cz sedmadvacetiletý rodák z Moravské Třebové.

Foto: facebook Leopold König

Leopold König v den, kdy při soustředění na Tenerife stoupal na sopku Teide.

Článek

Můžete přiblížit dávky, které při soustředění na Tenerife už druhý týden polykáte?

První tréninkový týden vyvrcholil v neděli sedmihodinovou přípravou, během níž jsme nastoupali čtyři a půl tisíce metrů. V pondělí jsme měli volno, v úterý a ve středu obsahuje program kratší, ale intenzivní tréninky, kdy budeme v sedle čtyři až pět hodin, během nichž nastoupáme přes tři tisíce metrů. Ve čtvrtek vše uzavřeme dalším dlouhým tréninkem, jenž se nebude příliš lišit od nedělního.

Když se ohlédnete za dosavadním průběhem sezóny, jaké je vaše hodnocení?

Měl jsem to docela dobře rozjeté, ale pak se sezóna v mém podání nevyvíjela směrem, který jsme si já i tým představovali. Nicméně stáji se dařilo a měli jsme neskutečné úspěchy. Bodově jsme ve World Tour nejlepší tým. Já si po závodě Kolem Katalánska v závěru března dal týden volno. Byl jsem po delší době doma. Odjel jsem do Karlovy Studánky, abych si odpočinul a zregeneroval. Cítím se teď velice dobře. Jestli to takhle půjde dál, měl bych nabrat nový a správný směr k Giru.

Proč se na páté a třetí místo z jednorázových závodů na Mallorce nepodařilo navázat při etapových bitvách v Ománu, následně v klání Tirreno-Adriatico a Kolem Katalánska?

Faktorů bylo více. Přestup do Sky představoval velkou změnu, s níž souvisel absolutně odlišný trénink, jiné bydlení... Věcí, které mě mohly ovlivnit, byla spousta. Po Mallorce jsem si ale nedal dokonalý odpočinek, jak si tělo žádalo.

Byl jste tedy příliš unavený z přípravy na úvodní část sezóny?

Neřekl bych přímo unavený. Ale připravoval jsem se hodně kolem Nice, kde nejsou roviny, a tudíž tréninky probíhaly jinak, než pokud bych se chystal doma či na Mallorce. Tréninkové zátěže bylo více než v minulosti. Dalším faktorem mohly být i jakési biologické rytmy. Někdo má formu od května do září, jiný od února do dubna. Já nikdy v minulosti nezajel v úvodních měsících roku větší výsledek. A teď ve Sky se mi dařilo. Byl jsem extrémně motivovaný do dalšího tréninku.

Podcenil jste tedy regeneraci? Šel jste povzbuzen prvními výsledky přes závit a zatavil se?

Byl jsem v euforii. Jak se mi dařilo, měl jsem motivaci pracovat ještě tvrději. A zapomínal jsem na regeneraci. Já se jí věnoval, ale nedostatečně. Nicméně tvrdá práce se neztratí, využiju ji v průběhu sezóny.

Leopold König ve Sky
30. lednaTrofeo Andratx-Mirador d'Es Colomer5. místo
31. lednaTrofeo Serra de Tramuntana3. místo
17.-22. únoraKolem Ománu24. místo
11.-17. březnaTirreno-Adriatico29. místo
23.-29. březnaKolem Katalánska72. místo
Celkem 3411 závodních kilometrů během 21 dnů.

Od úterý vás čeká Giro del Trentino, které bude posledním testem výkonnosti před Giro d´Italia, vrcholem první části sezóny. Už máte jasno, v jaké úloze na start nejbližšího závodu nastoupíte?

Po vysokohorských soustředěních jsem se v minulosti vždy cítil relativně dobře. Chci si zvednout sebevědomí dobrým výsledkem. Uvidíme, jak se závod bude vyvíjet a jak vše sladíme s týmovým kolegou Portem, který je momentálně nejlepší na světě. Jeho forma naprosto přesahuje všechny ostatní cyklisty v pelotonu.

Jak prožijete čtyři dny, které jsou určené na zotavení po nynějším soustředění?

Od pátku do pondělí budu doma v Moravské Třebové. Pro psychiku je důležité trávit čas s rodinou. Určitě vyrazíme na večeři. Navíc bratr se vrátil po roce z Ameriky, takže určitě půjde pro nás všechny o hezký víkend. Já od přestupu do Sky moc času doma neprožil. Odloučení mi nepřijde psychicky náročné. Ale když jsem venku, pořád si říkám, že je třeba trénovat a využít čas maximálně k přípravě, tudíž regenerace dostane na frak. Doma si nejvíce odpočinu.

Reklama