Hlavní obsah

Wiggins pojede o světový rekord v hodinovce v červnu v Londýně

Londýn

Britský cyklista Bradley Wiggins zaútočí na světový rekord v hodinovce 7. června v Londýně na olympijské dráze v Lee Valley VeloParku. Rekord drží od letošního února Australan Rohan Dennis, který na oválu ve švýcarském Grenchenu ujel 52,491 kilometru.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Britský cyklista Bradley Wiggins.

Článek

Jeho výkon se o necelé tři týdny později pokusil v Mexiku překonat Nizozemec Thomas Dekker, ale neuspěl. Ještě před Wigginsem má naplánovaný svůj pokus jeho krajan Alex Dowsett, který pojede hodinovku 2. května v Manchesteru.

S pokusy o rekord v hodinovce se roztrhl pytel poté, co Mezinárodní cyklistická unie (UCI) loni uvolnila pravidla týkající se kola, které mohou jezdci využít. Do loňského září držel rekord devět let Ondřej Sosenka výkonem 49,700 km.

"Rekord v hodinovce je pro cyklisty svatým grálem. Zuby nehty o něj přes sto let bojují jezdci skvělých jmen a teď přišel můj čas, abych to rozlousknul," uvedl Wiggins.

Čtyřiatřicetiletý jezdec je úřadujícím mistrem světa v silniční časovce. V minulosti sbíral úspěchy na dráze, kde se stal mimo jiné čtyřikrát olympijským vítězem a šestkrát světovým šampionem. Od roku 2009 se zaměřil na silnici a v roce 2012 vyhrál jako první Brit Tour de France. Ve stejné sezóně triumfoval také v časovce na olympijských hrách v Londýně.

V nedělním závodě Paříž - Roubaix silniční část kariéry zase uzavřel a hodlá se věnovat dráhovým závodům s cílem uspěl příští rok na olympiádě v Riu de Janeiro.

Reklama

Související témata: