Hlavní obsah

Bolest a utrpení. Ale je to doma, juchal König

Ještě se potil v legendárních jednadvaceti serpentinách do Alpe d’Huez, když se mu po tváři rozlil blažený úsměv. Český cyklista týmu Sky Leopold König se totiž z vysílačky dozvěděl, že dvacet dní dřiny nepřišlo nazmar a jeho parťák Chris Froome bude v neděli korunován novým šampiónem Tour de France.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Leopold König

Článek
Fotogalerie

„Spadl mi kámen ze srdce. Byla to tuhá bitva až do konce. Smekám před Quintanou," uvedl později na Facebooku sedmadvacetiletý cyklista, který do stáje Sky přestoupil před startem letošní sezóny.

V květnu už jako lídr britského týmu vybojoval šesté místo na Giru, tentokrát při Staré dámě plnil od začátku roli domestika. „Je krásné být součástí vítězného týmu a podílet se na triumfu. Prožívám neuvěřitelné pocity," líčil König.

„Byly to tři týdny bolesti, utrpení a stresu, při kterých jsem zažil jen málo radosti. Ale o tom je Tour. Úspěch na konci je nejdůležitější," lebedil si rodák z Moravské Třebové. „Upřímně přiznávám, že jsem hodně dojatý. Moje poděkování patří týmu, že mě vybral. A taky lidem, kteří nám fandili," rozplýval se König.

Když se do cíle předposlední etapy vydrápal, byl totálně vyčerpaný. „Přestože jsem nejel na výsledek, vydal jsem se stejně, jako kdybych bojoval o pořadí. Dlouho jsme hájili žlutý dres, což obnášelo spoustu práce," vysvětloval König pro Radiožurnál a ani nezaregistroval, že za jeho zády předávali Froomovi žlutý trikot. „Nevnímal jsem, protože jsem byl totálně dobitej," přiznal.

Do včerejší závěrečné exhibiční etapy nastoupil jeho tým Sky ve speciálních dresech. Na zádech měli závodníci místo tradičního modrého pruhu žlutý a na něm jména kompletního týmu z Tour. „Ty dresy byly super. Vezl jsem ho s hrdostí," prohlásil König.

Z Čechů nejvýše Kreuziger

Z kvarteta Čechů ve startovní listině dojel nejlépe Roman Kreuziger, jenž absolvoval slavnou Tour popáté. Devětadvacetiletý borec ze stáje Tinkoff Saxo pracoval stejně jako při Giru pro lídra Alberta Contadora. Španěl dojel nakonec pátý. „Během posledního víkendu už jsme ani neuvažovali o stupních vítězů. Bylo by složité něčeho takového dosáhnout," krčil rameny borec, který drží pátým místem z Tour 2013 nejlepší český výsledek v absolutním pořadí Staré dámy.

Jako nejhůře klasifikovaný skončil Zdeněk Štybar, jenže při debutu na Tour nejel ani on na absolutní výsledek. Zato dokázal vyšperkovat premiéru etapovým vítězstvím jako teprve druhý Čech v historii. „Byl to sen. Víc než titul mistra světa v cyklokrosu," rozplýval se borec formace Etixx-Quick-Step.

Reklama

Související témata: