Hlavní obsah

Trenér Bajc promluvil Jandovi do duše a připravil ho na výhru

HARRACHOV (Semilsko)

Vasja Bajc znovu ukázal, jak je důležitým elementem pro úspěchy skokana na lyžích Jakuba Jandy. Slovinský trenér po sobotním sedmém místě, které českého reprezentanta dohnalo z naštvání až k mlčenlivosti, promluvil svému svěřencovi do duše, uklidnil ho a Janda v nedělní "odvetě" v Harrachově jasně triumfoval.

Článek

Po sobotě se Janda rmoutil, sedmé místo ho před domácími fanoušky zklamalo a s nikým nechtěl mluvit. Bajce jeho reakce překvapila a večer se skokanem tři čtvrtě hodiny hovořil. "Ta analýza byla důležitá. Kluk na pokoji uznal, že udělal chyby při koncentraci na techniku a skok samotný," řekl Bajc novinářům.

Sobotní Jandovo chování prý souviselo s tím, že příliš vnímal okolí a nesoustředil se na vlastní výkon. "Měl špatný pocit, létaly rakety, slyšel komentátora a nedokázal se koncentrovat na sebe. To byl domácí tlak," řekl Bajc a jedním dechem dodal, že na olympiádě to bude mít Janda lehčí. "Tohle tam nebude," řekl.

Sedmadvacetiletý Janda vedl v Harrachově již před rokem, ale pak skončil třetí. "Chybí mu zkušenosti, aby se s touto situací vyrovnal," řekl tehdy Bajc. Tentokrát závodník vedení udržel. "Už zkušenosti má a myslím, že to umí zvládnout, ale zároveň to byla velká škola, která mu jen může pomoci," řekl kouč dnes.

Dobíjení baterií

Sotva skončil harrachovský závod, rozdal Bajc reprezentantům tréninkový plán na další týden. Tři dny nyní čeká skokany takzvaná suchá příprava - činky a imitační cvičení. "Musí dobít baterie. Tři dny budou pracovat na fyzičce," stanovil Bajc náplň tréninku a směrem k Jandovi doplnil: "Techniku má, potřebuje nechat odpočinout hlavu."

Za týden se koná Světový pohár ve švýcarském Engelbergu, kam s Jandou pojedou Jan Matura a Ondřej Vaculík. Na tom se trenéři dohodli již před Harrachovem. Nepojede Antonín Hájek, i když poprvé v sezoně bodoval. "Zvažoval jsem to, ale necháme ho doma na Kontinentální pohár v Harrachově," rozhodl Bajc.

Češi by díky Jandovi mohli mít pětičlennou účast na Turné čtyř můstků. "Pokud vydrží na prvním místě, tak se nám kvóta zvedne na pět a určitě to využijeme," potvrdil Bajc.

Reklama

Související témata: