Hlavní obsah

Bývalí čeští skokané na lyžích Jandu opěvovali a chystají oslavy

PRAHA

Fantastické, skvělé, neuvěřitelné. Takovými superlativy hodnotili bývalí skokané na lyžích Jakuba Jandu. Vedoucí muž Světového poháru se stal po pětatřiceti letech druhým Čechem, jenž vyhrál Turné čtyř můstků. O celkové vítězství se v pátek podělil se svým velkým soupeřem Jannem Ahonenem z Finska. Poprvé se to v roce 1971 podařilo Jiřímu Raškovi.

Článek

"Koukáme, fandíme, už i slavíme. Je to bomba. Už mám čtvrtou malou plzničku," řekl v rozhovoru pro ČTK z Harrachova bývalý mistr světa v letech na lyžích Pavel Ploc, jenž závod sledoval v restauraci U krokodýla, nikoliv ve svém vlastním penzionu naproti. "Já nemám v hospodě televizi, tak jsem musel ke konkurenci," vtipkoval Ploc.

Elektrizující atmosféra závodu, souboj do posledního skoku a fantastické drama až do závěrečné sekundy ho nadchly. "Je to neskutečné. Tady v hospodě byla po posledním skoku už trochu skleslá nálada, ale nakonec to dobře dopadlo," prohlásil. "Je neuvěřitelné, že mají po čtyřech závodech stejně, oba měli také štěstí. Každému stačil kousek a prohrál. Je to spravedlivé," dodal.

Ploc se sázel se Sakalou

Ploc se letos sázel s Jaroslavem Sakalou, kdy bude Turné rozhodnuto. Zatímco Ploc tvrdil, že už v Innsbrucku, Sakala se nechal slyšet, že rozhodující bude až poslední díl. "Asi to budu mít dražší, budu mu muset koupit nějaké pivo," smál se Ploc, jehož generace na takové slavné vítězství nedosáhla. "Takže jsem moc rád, že to dokázal alespoň on," pochválil Jandu.

"Já sem to Pavlovi říkal, že se rozhodne až tady," smál se při telefonickém rozhovoru s ČTK Sakala, který je na kurzu učitele carvingového lyžování v Dolní Moravě. Tam závod sledoval asi se šedesáti kamarády a cvičiteli. "Takže nálada je tady super. Byl to nejhezčí závod, který jsem kdy v televizi viděl," nešetřil superlativy. "Už teď se bojím oslavy," hlásil.

Parma byl v práci

Jiří Parma si závod nevychutnal, neboť musel být v práci. "Nemáme tady televizi," řekl ČTK další někdejší skvělý skokan. Přesto první kolo viděl v pracovní pauze. "Teď mi přišla esemeska, takže mám samozřejmě velkou radost, je to skvělé, je to pecka, super," povídal. Janda prý měl trochu smůlu. "Osobně si myslím, že je na tom letos lépe, škoda, že nevyhrál sám. Měli by trochu změnit pravidla, nějak to rozdělit, měl by vyhrát jen jeden," řekl mistr světa ze středního můstku v Oberstdorfu z roku 1987.

Proti tomuto názoru se však postavil Ploc. "Je to přeci i na olympiádách, kde se občas stane, že vyhrají dva. Toto byl přeci normální Světový pohár, i když hodně vyhecovaný," namítl Ploc. "Nikdo jim to už nevezme," dodal k zápisu do historie Turné, neboť dva vítěze závody v Německu a Rakousku nikdy neměly.

Reklama