Hlavní obsah

Janda měl podle Bajce horší podmínky

Trochu smůlu na vítr měl prý skokan na lyžích Jakub Janda při posledním skoku na Turné čtyř můstků. Podle trenéra Vasji Bajce mu v pátek foukl zrádný vítr zezadu, zatímco Fin Janne Ahonen, s kterým se Janda nakonec podělil o celkové vítězství, měl lepší vítr zepředu.

Článek

Slovinský trenér českých skokanů vítr pozorně sledoval a věděl, že Ahonenovi fouklo ve finále zepředu, což skokanovi pomůže, zatímco Jandovi zezadu, což závodníka tlačí k zemi. "Měl trochu smůlu, ale nakonec je fajn, že vyhráli oba, protože Ahonen je výborný skokan a oba si to zaslouží," řekl Bajc.

Poslední Jandův skok v Bischofshofenu měl trošku pozdní odraz, ale velká chyba to podle trenéra nebyla. "Je to normální, člověk je více nervózní," řekl Bajc. Psychika hrála velkou roli a Janda s nervozitou hodně bojoval. "Nebyl to kvůli tomu ten starý Janda, na kterého jsme zvyklí při normálních závodech," řekl Bajc.

Realizační tým se snažil Jandu co nejvíce odpoutat od myšlenek, že může celkově vyhrát. Uklidnit závodníka, to byl nejtěžší úkol. "Říkali jsme mu, aby se soustředil na techniku a sám na sebe a nevšímal si zbytečně okolí," uvedl Bajc. Měl radost, že to jeho svěřenec víceméně dokázal. "Ukázal, že v tvrdých situacích umí kontrolovat sám sebe," doplnil.

Janda s Ahonenem se podělili o vítězství v Turné, ale ve Světovém poháru je Janda o více než sto bodů vpředu. "Z tohoto pohledu je Jandys lepší," řekl Bajc. Příští týden se koná mistrovství světa v letech, kam by měl Janda jet, ale pak vynechá SP v Japonsku. "Potřebuje doplnit baterky, udělat kondiční vložku a jeden trénink v klidu, aby se zase srovnal," řekl Bajc.

S blížící se olympiádou v Turíně se bude vedle možného triumfu v seriálu SP stále více hovořit o šancích Jandy na stupně vítězů pod pěti kruhy. Bajc se toho trochu obává. "Chcete, aby vyhrál vše. To je náročné a já jako trenér mezi tím jezdím slalom. S Jandysem musíme komunikovat a dohodnout se, co bude chtít a jak to bude zvládat," řekl.

Bajc věří v udržení formy

Bajc věří na základě svých trenérských zkušeností, že si Janda udrží formu po zbytek sezony. "To nění otázka chvilky, ale je to proces, který spolu procházíme. Myslím, že když skáče takhle dobře, tak neuděláme velkou chybu, co se týče formy," ujistil Bajc.

Na dva a půl dne teď dostane reprezentace včetně Jandy volno. V pondělí večer se ale všichni vrátí do Bischofshofenu, kde budou od úterý trénovat na MS v letech. "Jandys musí zkusit tvrdší lyže a je potřeba se zase dostat do rytmu," vysvětlil Bajc.

Reklama