Hlavní obsah

Snowboardistka Samková chystá návrat, operované koleno je už v pořádku

Operované koleno Evy Samkové zdobí jen malá jizva, jedna z nejlepších světových snowboardcrossařek už rehabilituje, posiluje, jezdí na kole, plave a chystá v příští sezóně návrat do špičky. Dvojnásobná juniorská mistryně světa se v polovině ledna podrobila operaci křížových vazů v koleni, které si přetrhla při tréninku na úvodní závod uplynulého ročníku Světového poháru v americkém Telluride.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Samková.

Článek

Osmnáctiletý velký talent chodí do školy, připravuje se na maturitu, pracuje na fyzické kondici a plánuje, jak po letní fyzické přípravě na podzim vyrazí na ledovce a poprvé se skoro po tři čtvrtě roce postaví na prkno. "Je to dobré, všechno jde podle plánu, i když koleno ještě úplně neohnu a možná někdy i podvědomě trochu kulhám," řekla ve čtvrtek rodačka z Vrchlabí na tiskové konferenci.

Pátá snowboardcrossařka mezi ženami na mistrovství světa měla rozjetou kariéru jako hrom. V soubojích tělo na tělo na trati plné zatáček a skoků převyšovala své vrstevnice o tolik, že po poradě s trenérem dokonce občas schválně dělala chyby, aby soupeřky zmátla. "Tehdy jsme to ale přehnali," připomněla Samková prosincový pomalý nájezd na jeden z tréninkových skoků, při kterém dopadla na rovinu a poškodila si vazy.

Zpočátku byla Samková rozladěná, ale teď už je s dlouhým výpadkem smířená. Když už mělo zranění přijít, stalo se prý v nejlepší možnou dobu. Mladý organismus rychleji regeneruje, uplynulá sezóna neměla globální seniorský vrchol, navíc může složit maturitu. "Chci to mít za sebou," řekla. Ví, že by se mohla na prkno vrátit už v létě. "Ale bylo by to jen klouzání. Chci jezdit až v září, až bude koleno posílené a připravené."

Přes léto saxofon a koně

Původně hovořila o tom, jak si užije léto u vody, bude se věnovat koním a saxofonu, svým zálibám. Místo toho bude tvrdě pracovat na fyzické kondici i ve vyhlášené rehabilitační klinice firmy Red Bull v Rakousku, kterou využívá například americká sjezdařka Lindsey Vonnová, vítězka Světového poháru, jež má rovněž potíže s kolenem. "Pojedu tam v červenci, až budu trochu připravená, abych měla dobrý trénink," řekla.

Své zranění a rehabilitaci konzultuje i se sjezdařem Ondřejem Bankem a skikrosařem Tomášem Krausem, kteří měli stejná zranění. "Vypadá to, že kdo neměl křížový vaz, jakoby snad ani nezávodil," usmívala se věčně dobře naladěná snowboardistka. "Takže vím, jak to posílit, aby nebyla potřeba ortéza. Ale je jasné, že po návratu asi budou zpočátku obavy," připustila.

Na billboardech spoře oděná

Ve chvílích volna se věnuje i navrhování designu oblečení Bankovy firmy Vagus kterou podporuje v reklamní kampani. Spoře oděná Samková v ní na billboardech hledá chlapa na reklamní focení. "Už jich mám dost, ale musím nasbírat další, aby bylo z čeho vybírat, ne?" žertovala Samková.

Reklama

Související témata: