Hlavní obsah

Řezáč s Koukalem svištěli po Salzburgringu

Salzburg/Praha

Rychlost se přece jen lišila. Ale dálkoví lyžaři se řítili na kolečkových lyžích z kopce víc než šedesátkou, maratón dlouhý 50,8 kilometru zvládli průměrem 34 km/hod. „Diváků plno, byly to moc pěkný závody," pochvaloval si Stanislav Řezáč rakouský šampionát na Salzburgringu, okruhu, kde se jezdí motocyklové Grand Prix.

Článek

V pátečním 9 km stoupání klasicky na vrch Gaisberg dojel pátý. Martin Koukal, jeho týmový druh z rakouského mezinárodního týmu Skinfit, byl jedenáctý. Vyhrál rakouský běžec Johannes Dürr, mezi ženami bývalá česká reprezentantka Kateřina Smutná, která nyní jezdí v rakouské kombinéze.

„Měli jsme za sebou cestu z Liberce, vedro pětatřicet stupňů a ještě jsme dostali nová nezajetá kolečka do lyží. Nebylo to ještě ono," říkal úřadující král (české) bílé stopy.

Na druhý den se vyráželo do vytrvalostního bruslařského závodu s odstupem Gundersenovou metodou dělenou dvěma. Minutu deset na olympijského vítěze ze Salt Lake City 2002 a mistra světa ze štafety v Ramsau 1999 Rakušana Hoffmanna však Řezáč brzy stáhl. „Jezdili jsme v šesti v balíku. Hlavně ve sjezdech byla skupinka mnohem rychlejší než jednotlivec. Finiš pak byl z mírného kopce, jelo se bez holí a mladí kluci mi ujeli," popisoval opět pátý český lyžař, který už kdysi závodil na motoristickém okruhu v Brně.

Koukal skončil desátý. Vyhrál Rakušan Martin Stockinger. „Oba závody byly hodně tvrdé. V tom vedru se mi špatně dýchalo a bohužel se mi v maratonu nepodařilo chytit první skupinu," uvedl druhý český lyžař.

Kompletní tým Skinfit včetně loňské italské vítězky FIS Marathon Cup Stephanie Santerové pokračuje týdenním tréninkovým tempem ve vysokohorském prostředí Obertillaichu. „Jsem docela unavený. Dopoledne chodíme na lyže, nebo dvakrát na dlouhé túry. Odpoledne si pak volí každý sám podle svého, někdo běhá, dokonce se chystá i fotbalový zápas," dodal Řezáč, který se také chystá obhajovat prvenství ve FIS Marathon Cupu.

Reklama