Hlavní obsah

Travní lyžaři se vydali do íránských hor

Svaz lyžařů ČR

Šestice českých reprezentantů v lyžování na trávě vyrazila do neklidného Íránu, kde je čeká předposlední víkend letošního Světového poháru. Na sjezdovkách v Dizínu by Jan Němec a český tým rádi rázně vykročili za obhajobou křišťálových globů.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Travní lyžař Jan Němec míří za jedenáctým triumfem ve Světovém poháru.

Článek

„Znám to tam, tamější lidé mě mají rádi a fandí mi. A jako jediný ze špičky jsem tam už letos byl na závodech FIS. To by mohla být moje výhoda," říká Němec, který celé léto jezdí s přetrženým křížovým vazem v koleni a už zná termín zářijové operace. Po osmi závodech vede průběžné pořadí o 105 bodů a kráčí za jedenáctým celkovým triumfem.

Tři závody, dva super-G a jeden obří slalom, však mohou také potvrdit skvělou formu Itala Fraua, který jako jediný ještě může Němce ohrozit. Následující finále v Rakousku však zase skladbou lépe vyhovuje techničtějšímu českému lyžaři, jede se slalom a superkombinace.

Mezi ženami ještě živí naději pět lyžařek. Tři z nich však budou v Íránu chybět – Němka Portmannová a Japonka Šintaniová odmítly cestovat do neklidné země. A legendární Rakušanka Hirschoferová po nedávném těžkém pádu se zlomeninami ukončila sezonu. Jedinou soupeřkou pro Italku Sommavillaovou tak zůstává 15letá česká juniorka Magdaléna Kotyzová. „Musela by však Italku ve všech zbývajících pěti závodech porazit a spoléhat i na pomoc ostatních," počítá reprezentační kouč Daniel Mačát.

V pořadí států vede Česko o 684 bodů před Rakouskem a míří za zopakováním loňského skvělého úspěchu.

A co se týká nepokojů v zemi (i pod ní), které odradily třeba i českého slalomáře Štěpánka, trenér se jen pousměje: „Snad tam klid ještě aspoň týden vydrží..."

Reklama