Hlavní obsah

OBRAZEM: Skvěle! Nové Město v extázi, smíšená štafeta biatlonistů má světový bronz

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Biatlonová pohádka letošní zimy pokračuje, domácí mistrovství světa začíná pro Česko ziskem bronzu ze smíšených štafet. O medaili se zasloužilo kvarteto Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec. Titul obhájilo Norsko, druhou příčku obsadila Francie.

Foto: Petr Horník, Právo

Radost české smíšené štafety v biatlonu - zleva Veronika Vítková, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec a Gabriela Soukalová.

Článek
Fotogalerie

Česku se povedlo báječně zahájit mistrovství světa, které hostí vůbec poprvé v historii. Atmosféra na tribunách i kolem trati byla naprosto báječná a diváci si užili i medailovou radost v podání reprezentačního kvarteta. Na bronzu smíšené štafety pořádající země mají tentokrát výraznější podíl muži. „Klobouk dolů před nimi, jak to zvládli," těšilo ženského trenéra Jindřicha Šikolu.

Štafetu rozbíhala Veronika Vítková, která ale celkem třikrát na střelnici dobíjela a předávala Gabriele Soukalové až na osmém místě. Na druhém úseku se Česko vytáhlo na šestou příčku a drželo kontakt se špičkou, pak už začali úřadovat domácí chlapi.

Jaroslav Soukup, který nahradil nemocného Šlesingra, běžel solidně a na střelnici chyboval pouze jednou. Opouštěl ji se ztrátou šesti sekund na medaili. „Předal jsem to tak, že Ondra Moravec mohl o tu medaili jet a zvládl to naprosto parádně," líčil Soukup.

Moravec neminul ani vleže ani vstoje, čímž nedal šanci dotírajícím Italům a ještě dokázal předstihnout Rusy, protože kolabující Malyško nezvládl předposlední střeleckou položku a musel na trestné kolo.

Zlato obhájili Norové, stříbro berou Francouzi a bronz zůstává doma. „Na střelnici jsem absolutně nevnímal diváky, jako by tady nikdo nebyl," vysvětloval bezchybné položky český finišman. „Nechtěl jsem raději nic říkat předem, ale věřil jsem, že to právě v mixu může klapnout," prohlásil Moravec.

Výsledky MS v biatlonu, Nové Město na Moravě:
Smíšená štafeta - 2x6 km a 2x7,5 km:
1. Norsko (Bergerová, Solemdalová, T. Boe, Svendsen)1:12:04,9 (0)
2. Francie (Brunetová, Dorinová-Habertová, Boeuf, M. Fourcade)+20,0 (0)
3. Česko (Vítková, Soukalová, Soukup, Moravec)32,3 (0)
4. Itálie+58,4 (0)
5. Slovinsko+1:07,1 (0)
6. Rusko+1:26,5 (1)
Nejbližší závodní program v Novém Městě:
Sobota:
13.00 h 10 km muži
16.15 h 7,5 km žen (vše vysílá ČT Sport)

Reklama