Hlavní obsah

Dukla podpoří lyžaře i dál po slabších výsledcích

Nechal doma nemocnou ženu, aby mohl podpořit své lyžaře na mistrovství světa v Itálii. „Ty ještě zůstáváš?" ptal se ho Lukáš Bauer po neúspěšných dnech před posledním víkendem. „Jasně, jsem tady až do konce," odpověděl Michal Georgiev, vedoucí starší trenér Dukly Liberec, sám bývalý sdruženář. A na závěrečnou padesátku běžců šel na trať podávat pití a hlídat zlomené hůlky. „Lyžaře podpoříme i nadále, i když jsme tady čekali víc," řekl pak, než zamířil k domovu.

Foto: SLČR/Radek Petrášek

Lukáš Bauer byl pro Michala Georgieva jedním z největších zklamání.

Článek

„Ne všechno se tady sešlo," hodnotil ve Val di Fiemme vystoupení českých reprezentantů, z nichž až na skokany Koudelku a Kožíška, dámy běžkyně a skokanky patří všichni do jeho revíru. „V prosinci a lednu se objevily lepší výsledky, naladili jsme se, ale tady se projevily zdravotní potíže, takže se řada lidí nemohla představit v ideální formě."

Nejvíc ho potěšil samozřejmě skokan Jan Matura pátým místem na velkém můstku. Ten jako jediný potvrdil výtečnou formu posledních měsíců. „Osmé místo běžců v týmovém sprintu je taky slušné, ale kdyby byl Aleš (Razým) v optimální pohodě, věřil bych jim i na čtvrté, páté..."

A dál? „Děláme s tím, co máme," odpovídá realisticky. Zbytečně nepřeceňuje, ale ani neshazuje ostatní výsledky. „Zkoušeli se povolat náhradníci jako Hájek pro skokany, ale nakonec se ani nedostal do nominace. Mladí kluci jako Portyk nebo Kutal odnesli náročné vypětí nemocemi. Lukáš (Bauer) zajel nejhůř, co jsem ho viděl. Asi chtěl dohnat letní pauzy a nějak to přetáhl."

I nemoci něco naznačují

Jak se s tím vyrovnají trenéři a vedení týmů? „Věřím, že se do olympijské sezóny ponaučíme. Abychom se vyvarovali chyb v dlouhodobé přípravě, protože i ty nemoci jsou následkem toho, že něco nefungovalo správně. Třeba sdruženáři s náročnou cestou do Kazachstánu. Dvořák tam sice získal skvělé třetí místo, ale pak se tím nejspíš oddělal pro mistrovství světa."

Dukla zajišťuje téměř monopolním způsobem přípravu většiny lyžařů. Jak se projeví slabší výsledky na rozpočtech? Vždyť utažením kohoutů by se sportovci dostali do začarovaného kruhu: míň peněz – horší podmínky – menší šance na úspěch = míň peněz... „Chceme dát reprezentantům to nejlepší," říká Georgiev, „vždyť i Koudelka a další, kteří pod nás nepatří, využívají nějakým způsobem našeho servisu."

Výsledky se na platu projeví

Většina sportovců má uzavřeny s Duklou smlouvy s pravidelným měsíčním platem na rok, ti lepší jako běžec Bauer maximálně do olympiády. „Výsledky se na platu projeví," pokrčí rameny šéftrenér. „Ale ctíme pravidla a jsme schopni reagovat. Honza Matura potvrdil dvěma výhrami ve Světovém poháru v lednu trvalý vzestup a tak jsme se rozhodli zvýšit mu smlouvu na celý plat až do mistrovství světa ve Falunu 2015. Má tak klid na přípravu, ohrozit ho může jen absolutní pokles výkonnosti."

Vedení Dukly úzce spolupracuje se Svazem lyžařů a jeho úseky, řada věcí se přímo prolíná. „Bez sebe nemůžeme existovat. Například my financujeme přípravu i cesty sedm měsíců v létě, úseky a svaz pak táhnou zimu. Snažíme se spolupracovat i s resorty vnitra a školství, abychom zajistili potřebné peníze. Chceme být na olympiádu do Soči stoprocentně zajištění."

Reklama