Hlavní obsah

Polská běžkyně na lyžích Kowalczyková vyhrála počtvrté Světový pohár

Polská běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková vyhrála počtvrté v kariéře Světový pohár. Celkové vítězství potvrdila vítězstvím ve sprintu klasickou technikou v Drammenu, kde nestartovala průběžně druhá Therese Johaugová z Norska, která ji mohla teoreticky jako jediná ještě o prvenství připravit. Mezi muži triumfoval domácí Petter Northug.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Polská běžkyně Justyna Kowalczyková.

Článek

Johaugová není specialistkou na sprint, a proto stejně jako nemocná krajanka Marit Björgenová závod v Drammenu vynechala. Kowalczyková díky tomu měla celkový triumf jistý už před startem a svůj nedostižný náskok ještě potvrdila vítězstvím.

Ve finále Polka porazila suverénně domácí běžkyně Heidi Wengovou a Ingvild Flugstad Östbergovou a vede pořadí SP s náskokem 682 bodů. Ve zbývajících závodech sezóny je k dispozici 510 bodů.

Čtvrtým triumfem po letech 2009-2011 se Kowalczyková v historické bilanci dotáhla na slavnou Norku Bente Skariovou. Úspěšnější je pouze Ruska Jelena Vjalbeová s pěti celkovými tituly.

Třicetiletá Kowalczyková udělala rozhodující krok k zisku velkého křišťálového glóbu vítězstvím na Tour de Ski, kde kvůli problémům se srdcem nestartovala její velká rivalka a loňská šampiónka SP Björgenová. K tomu vyhrála dalších pět závodů seriálu.

Mnohem dramatičtější situace je mezi muži, kde Northug využil absence lídra Daria Cologni. Dvojnásobný mistr světa z Val di Fiemme vyhrál městský sprint svým tradičním silovým pojetím soupaž, když ve finiši nedal šanci Kazachovi Alexeji Poltoraninovi běžícímu střídavým stylem. Třetí byl světový šampión a olympijský vítěz ve sprintu Nikita Krjukov z Ruska.

Northug se zásluhou vítězství dostal na druhé místo průběžného pořadí a na Švýcara Colognu, jenž zůstal se zdravotními potížemi doma, ztrácí 23 bodů. Lídrovi SP mohl k udržení většího náskoku pomoci jeho mladší bratr Gianluca, ale ve svém prvním velkém finále Northuga neporazil a dojel šestý.

Jediný český účastník Aleš Razým obsadil v kvalifikaci 56. místo s odstupem zhruba tří sekund na postup a nebodoval. Světový pohár pokračuje o víkendu na Holmenkollenu v Oslu.

SP v běhu na lyžích v Drammenu (Norsko) - sprint klasicky 1,3 km:
Muži:
1. Northug (Nor.) 2:45,0
2. Poltoranin (Kaz.) -2,1
3. Krjukov (Rus.) -4,9
56. Razým (ČR) vyřazen v kvalifikaci.
Průběžné pořadí SP (po 26 z 31 závodů):
1. D. Cologna (Švýc.) 1173 b.
2. Northug 1150
3. Legkov (Rus.) 1066
9. Bauer 465
56. Jakš 77
65. Razým 63
112. Magál 24
137. Kožíšek (všichni ČR) 11
Ženy:
1. Kowalczyková (Pol.) 3:14,3
2. Wengová -0,9
3. Östbergová (obě Nor.) -2,0
Průběžné pořadí (po 26 z 31 závodů):
1. Kowalczyková 1778
2. Johaugová (Nor.) 1097
3. Randallová 1054
71. Vrabcová-Nývltová (ČR) 40

Reklama

Související témata: