Hlavní obsah

Bank zazářil v srdcové disciplíně. Super vánoční nadílka, liboval si

Alta Badia

Zářil nadšením. Už v třetím závodě Světového poháru v řadě získal český lyžař Ondřej Bank body. Od pátku do neděle posbíral na svazích Jižního Tyrolska dvacet bodů, tudíž se posunul celkovým pořadím o devětadvacet pozic. „Super vánoční nadílka," zářil čtyřiatřicetiletý borec po sedmnácté příčce z nedělního obřího slalomu v Alta Badii.

Foto: Zoom Agence

Ondřej Bank na trati sjezdu při závodě ve Val Gardeně.

Článek
Fotogalerie

Po sjezdu a super-G ve Val Gardeně jste se na obří slalom do Alta Badie hodně těšil. Po prvním kole jste byl šestnáctý, celkově vám připadla sedmnáctá příčka. Stačí vám ke spokojenosti?

Trošku jsme změnili lyže. První kolo dobré, ale pocit z jízdy špatný. Nicméně zdejší kopec mně vyhovuje, mám ho rád, a možná proto mi odpustil několik chyb. Byl jsem výsledkem hodně překvapený. Ale to druhé kolo... S dobrou jízdou byla šance na umístění kolem desítky. Jenže jsem jel zadrženě. Nemám šťávu, které by bylo třeba. Nicméně, když si vezmu začátek sezóny, je to vážně super.

Přitom netajíte, že trénink obřího slalomu vynecháváte a zaměřujete se na sjezd se super-G. Není to škoda?

Sjezdů je strašně moc. Dnes jsem startoval na lyžích, na nichž jsem před tím pořádně nejel. Servis mi změnil nastavení hran, byl to risk. A to se nedělá. Jsme v tom trošku pozadu. Myslím, že jsem na desítku mohl útočit. Ale nechci být nespokojený, sedmnácté místo je super.

Jak vlastně vypadá příprava právě na obří slalom, když aktuálně upřednostňujete trénink sjezdu a super-G?

Každý den ladím něco a současně musím šetřit síly na závod. Kluci, co jezdí obří slalom, trénovali a ladili v sobotu lyže v Alta Badii. A já jel závod super-G ve Val Gardeně. Je to složité. Jsem výsledkově v průměru, ale to mi nevadí. Kdybych v každé disciplíně jezdil kolem patnáctého místa, budu spokojený. Ale jen pár lidí je schopných jezdit maximum ve všech disciplínách. Třeba Rakušan Hirscher by na to měl, ale raději se soustředí jen na slalom a obřák. Je pro něj pochopitelně lepší sbírat body po stovkách než po třiceti.

Neplánujete tedy pod dojmem posledního výsledku a lásce k obřímu slalomu, že se rovněž vrhnete jen na jednu disciplínu?

Rád bych se podobnou cestou dal, ale zase si nevěřím, že bych sbíral body po stovkách (usmívá se).

Je dvacet bodů za tři dny více, než jste si dokázal představit?

Rozhodně ano. Je to dobré. Super vánoční nadílka. Doufám, že se projevuje trénink z Ameriky a budu se tlačit ještě výše ve sjezdu i v obřím slalomu, v němž se mi dosud vůbec nevedlo. Mě ta disciplína fakt baví a nerad ji jezdím špatně.

Představuje trojí umístění na bodované pozici ve třech závodech Světového poháru v řadě nástup formy?

Zatím ji necítím, ale projevuje se (směje se). Mám z jízd špatný pocit, ale jsou relativně rychlé, což je dobré znamení. Doufám, že alespoň jednou v sezóně se sejde obojí.

Váš bratr Tomáš, který je současně trenérem, u vás postrádá větší sebevědomí. Je to jeden z limitů?

Ano, má pravdu. Druhé kolo obřího slalomu v Alta Badii bylo takové připos... Před sezónou jsem si říkal, že si musím maximálně věřit. Ale moc mi to nejde a jiný už prostě nebudu. Nicméně se snažím zlepšit, protože si uvědomuji, že v hlavě je velká část úspěchu.

Reklama

Související témata: