Hlavní obsah

Seznam marodů rostl. Zranění přiměla lyžařskou federaci k opatrnosti

Praha
Aktualizováno

Sjezdové lyžování je sport pohybující se na pomyslné hraně mezi diváckou atraktivitou a bezpečím závodníků. A s ohledem na sněhové podmínky, které v této zimě panují, jsou organizátoři a vedení lyžařské federace FIS stále častěji stavěni před rozhodnutí, na jakou stranu se přiklonit. Za každou cenu závod dokončit, nebo chránit zdraví lyžařů? Poslední dva víkendy přinesly rozličné verdikty.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Aksel Lund Svindal utrpěl při sjezdu v Kitzbühelu vážné zranění kolene a sezóna pro něj skončila.

Článek

Před týdnem při sjezdu v Kitzbühelu rozhodčí nechali dojet do cíle potřebnou třicítku pro započtení závodu, byť za to byli kritizováni a několik lyžařů v čele s norskou hvězdou Akselem Lundem Svindalem skončilo v nemocnici s poraněním kolene, které jim ukončilo zimu.

Aktuální sezóna bez vrcholu v podobě mistrovství světa či zimních olympijských her mohla být pro elitní sjezdaře odpočinkovou, jenže rychle rostoucí seznam marodů přinutil i Mezinárodní lyžařskou federaci k větší obezřetnosti.

V Ga-Pa se nejelo, v Mariboru zrušili slalom v jeho průběhu

A tak v neděli zrušila kvůli rozbředlé trati mužský obří slalom v německém Ga-Pa ještě před startem, ve slovinském Mariboru ukončila nezvykle slalom v jeho průběhu. „Zdraví závodníků je pro nás velmi důležité, riziko by bylo příliš velké," vysvětloval médiím šéf závodů FIS Atle Skaardal. „Podmínky byly katastrofální, měli to zrušit už před prvním kolem," namítala například slovenská reprezentantka Petra Vlhová.

Jednu slalomářku ale zrušení mariborského závodu nemrzelo. Právě o víkendu se vrátila na lyže americká hvězda Mikaela Shiffrinová, která si začátkem prosince poranila koleno ve švédském Aare. Pokud bude nedělní slalom přeložen na jiný termín (zájem mají slovenská Jasná a právě Aare), bude mít teoretickou šanci se ještě vrátit do boje o malý křišťálový glóbus, jenž už se zdál být ztracený.

„Cítím se skvěle, žádná bolest, žádné otoky," pochvalovala si Američanka, která by se do Světového poháru chtěla vrátit koncem února v andorrském Soldeu.

Kterým sjezdařům už skončila sezóna
Aksel Lund SVINDAL Norsko
Ted LIGETY USA
Guiliano RAZZOLI Itálie
Patrick KÜNG Švýcarsko
Julia MANCUSOVÁ USA
Pozn.: Uvedeni jsou jen olympijští vítězové a mistři světa.

Reklama

Související témata:
Opatrnost