Hlavní obsah

Nepopsatelné, úžasné! U Ledecké se po parádním debutu střídaly televizní štáby

Michal OsobaPrávo

Žádné rozkoukávání, Ester Ledecká parádně vtrhla do Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Dvacetiletá světová šampiónka ve snowboardingu při debutu v německém Ga-Pa bodovala 24. místem v sobotním sjezdu, v super-G byla jen o příčku níže. A to na prvním mezičase byla druhá nejrychlejší ze všech...

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ester Ledecká po super-G v německém Ga-Pa.

Článek
Fotogalerie

Jaký zážitek pro vás byl první víkend v lyžařském Světovém poháru?

Úžasný, nepopsatelný! Vůbec nechápu, že se mi to povedlo a mohla jsem závodit s těmi nejlepšími, zažít tu atmosféru…

Byla hodně odlišná než ve snowboardovém Světovém poháru?

Spousta věcí byla stejných. Čekala jsem, že budu nervóznější, ale asi tím, že mám za sebou spoustu snowboardových svěťáků, to nebylo tak hrozné. Splnil se mi jeden z největších snů, závodit na nejvyšší úrovni na snowboardu i lyžích, i když vím, že na nich vede do špičky ještě strašně dlouhá cesta. Rozdíl určitě byl v atmosféře v cíli, byla tu spousta diváků a komentátor o mně hodně mluvil, takže když jsem přijela do cíle, všichni byli nadšení a krásně mě vítali.

V obou závodech jste bodovala, i specialistka Klára Křížová zajela v kariéře jen jednou lepší výsledek než vaše sobotní 24. místo. Snila jste o takových umístěních?

Rozhodně ne. Já sem jela spíš pro zkušenost, abych si to tady sjela, protože trať pro sjezd i super-G je tu jedna z nejtěžších v seriálu. Jsem strašně ráda, že to takhle dopadlo.

Měla jste z náročné sjezdovky v Ga-Pa velký respekt?

Jak jsem tu nikdy nejela, detailně jsem si trať prohlížela, i na trénincích jsem koukala, jak jely holky přede mnou. Strach jsem neměla, rychlosti se naštěstí nebojím, ale respekt je dobré mít vždy. Měla jsem tu svého trenéra Petra Kouřila, hodně mi pomáhal i Tomáš Bank a mamka.

Vzbudilo v Ga-Pa velký ohlas, jak snowboardová šampiónka válí na lyžích?

Až jsem z toho byla překvapená. Moc jsme nerozhlašovali, že tu budu startovat, ale při tréninku si mě všimli švýcarští trenéři, ti to řekli novinářům a hned za námi jel štáb na hotel. I po závodech v cíli si mě televize braly k pultíkům, kam chodí hvězdy Lindsey Vonnová nebo Lara Gutová, strašně dlouho jsem povídala novinářům, fanoušci chtěli podpisy… Skvělý!

Jak na vás reagovaly zmíněné hvězdy Vonnová či Gutová?

Po sjezdu jsem šla kolem Lindsey a gratulovala jí. Byla jsem celá jurodivá, že jí můžu podat ruku. A po super-G šla Lara Gutová na stupně a říkala mi, že mám pěknou helmu. Mám totiž její design, který navrhovala, jen v jiné barvě. Tak jsem jí také gratulovala, jela nádherně.

A v sobotu za vámi přišla další hvězda Tina Weiratherová…

Nahoře v boudě pro závodníky, kde odpočíváme před startem. A najednou se zničehonic zeptala, jestli jsem ta snowboarďačka. Tak jsem říkala, že jsem, a ona vyprávěla, jak slyšela můj příběh a že smeká klobouk… Jen se ptala, jestli lyžuju jen poslední rok, tak jsem jí říkala, že takový střelec nejsem a jezdím odmalička. (směje se)

Kdy se do lyžařského Světového poháru zase vrátíte?

Teď nemáme žádný snowboardový svěťák, tak pojedu příští týden v Crans Montaně.

Reklama

Související témata: