Hlavní obsah

Přípravy na ZOH v Koreji běží rok před zahájením podle plánu

Rok před zahájením zimních olympijských her v Pchjongčchangu po pomalejším rozjezdu, kdy se nedařilo zajistit sponzory a přípravy nabraly zpoždění, běží v Koreji vše podle plánu. Nová sportoviště jsou téměř dokončena a čekají je ostré zátěžové testy. Pokračuje výstavba obou olympijských vesnic i moderní rychlodráhy, nová dálnice už je v provozu. Třetí ZOH na asijském kontinentu začnou 9. února 2018.

Foto: Zdeněk Pavlis

Svahy, kde se budou rozdávat slalomářské medaile.

Článek

Zástupci organizačního výboru nedávno zveřejnili, že šestice nových sportovišť je v průměru dokončena z 96 procent, což je více, než přepokládal původní harmonogram. Během této zimní sezony se mají v dějišti her uskutečnit více než dvě desítky akcí v čele s mistrovstvím světa v rychlobruslení či Světovými poháry v lyžování, biatlonu, snowboardingu, jízdě na bobech a na saních.

Problém by mohl být s diváky: zatímco při loňském SP v shorttracku, který je v Koreji národním sportem, praskala vyprodaná hala v Kangnungu ve švech, na únorové závody v běhu na lyžích i severské kombinaci dorazilo jen pár desítek zahraničních fanoušků.

Olympijské vesnice v Pchjongčchangu i Kangnungu by stejně jako olympijský park měly být dokončeny v září, zbývající dvě mimosoutěžní stavby do konce roku. Už v létě by měl být zahájen testovací provoz nové rychlodráhy, která zkrátí čas přepravy z mezinárodního letiště v Inčchonu nedaleko Soulu do dějiště her na necelé dvě hodiny.

Už ve středu bude spuštěno odpočítávání na obří časomíře, následující den bude v Pchjongčchangu slavnostně představena olympijská pochodeň a bude zahájen předprodej vstupenek. Po celé provincii Kangnung se následně uskuteční desetidenní olympijský festival.

Hry v Koreji budou mít stejně jako před třemi lety v Soči dvě centra. V pobřežním městě Kangnung se budou konat halové sporty jako hokej, rychlobruslení, krasobruslení či curling, zbývající "horské" sporty proběhnou v Pchjongčchangu a okolí.

Reklama

Související témata: