Hlavní obsah

SAE a Bahrajn už MS házenkářů hrát nemohou, Česko místo Emirátů dostalo do skupiny Island

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Pozdní lítost rebelujícím zemím už nepomohla, žádné kroky zpět pro ně neexistují. Odhlášení Spojených arabských emirátů i Bahrajnu z lednového mistrovství světa házenkářů platí. Místo nich budou na turnaji v Kataru hrát Saúdská Arábie a Island, který bude jedním ze soupeřů Česka v základní části společně s Alžírskem, Egyptem, Francií a Švédskem.

Foto: ČSH - Alex Wipf

Český házenkářský reprezentant Jan Stehlík.

Článek

Tím se pozice národního týmu na MS při snaze obsadit ve skupině některé ze čtyř postupových míst hodně komplikuje. „Těžko můžeme nějak reagovat, ale naše skupina se tím dostává do absolutně jiné dimenze. Stává se velmi náročnou, řekl bych úplně nejtěžší. Island patří do širší světové špičky a bude oříškem úplně pro všechny," prohlásil manažer české reprezentace Karel Nocar.

Bahrajn i SAE mají napjaté vztahy s pořádajícím Katarem, který obviňují z podpory teroristických organizací. Přestože v úterý písemně naznačily, že by přece jen na šampionátu hrály, Rada IHF na pátečním večerním jednání v Herzogenaurachu uznala jejich původní dopisy SAE i Bahrajnu o odstoupení z mistrovství jako platné a veškerou další korespondenci z obou zemí už nebrala v úvahu.

Oba rebelující svazy dostaly pokutu

Navíc SAE i Bahrajnu uložila finanční pokutu ve výši 100 000 franků a hned i rozhodla, kdo bude hrát na šampionátu místo nich. Asijské zóně nakonec zůstalo jen jedno místo, které direktivním rozhodnutím obsadí Saúdská Arábie a druhá uvolněná pozice připadne Islandu, jenž měl původně pozici celosvětového náhradníka.

„Neakceptovali jsme snahu SAE a Bahrajnu vzít zpět jejich odstoupení a nahrazují je celky, jež se nedostaly na závěrečný turnaj z kvalifikace evropské a asijské zóny," uvedl šéf IHF Hasan Mustafa. Proč nezůstala obě místa Asii, kde navíc přicházela z mistrovství v úvahu dřív Korea, už neobjasnil.

Kostlivcem ve skříni IHF zůstává případ v létě administrativně vyřazené Austrálie na úkor Němců, kteří na šampionát nepostoupili, ale světová federace je tam dosadila. Od té doby cítil křivdu Island a teď se hlásil znovu o svá práva. Uspěl na úkor jednoho ze tří míst vyhrazených původně Asii.

MS 2015 házenkářů
Skupina A: Španělsko, Slovinsko, Katar, Bělorusko, Brazílie, Chile
Skupina B: Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Rakousko, Tunisko, Írán
Skupina C: Česko, Francie, Švédsko, Alžírsko, Egypt, Island
Skupina D: Dánsko, Polsko, Rusko, Argentina, Německo, Saúdské Arábie

Reklama