Hlavní obsah

Česko - Rusko 32:30Čeští házenkáři se rvou alespoň o Prezidentský pohár, skalp Rusů se počítá

Martin Kézr (Dauhá)Právo

Čeští házenkáři se rvou alespoň o Prezidentský pohár v soutěži útěchy na mistrovství světa v Kataru. Po dalším solidním výkonu plném energie porazili Rusko 32:30, o trofej a konečné 17. místo se střetnou v úterý od 17 hodin SEČ s Běloruskem.

Foto: Pavel Lebeda, chf.cz

Filip Jícha (v bílém) proti dvojici ruských házenkářů.

Článek
Fotogalerie

Reprezentanti začali soustředěně v obraně a rychle odskočili na rozdíl dvou gólů, jenže Rusové nebyli vůbec odevzdaní. Od začátku zlobily jejich spojky trefující se z výrazného výskoku. Byl to pořádně ostrý boj, v českém útoku se při chuti zdál především Jurka. V 19. minutě vedli reprezentanti 10:9 a šikovné křídlo z francouzského St. Raphaelu obstaralo polovinu jejich gólů.

Vzápětí proměnil Jícha trhák a pak už české mužstvo vedení do konce poločasu nepustilo. Náskok přitom mohl být daleko výraznější než o pouhý gól. Za stavu 16:14 ale přišla nešťastná poslední minutě. Po nešetrném zákroku soupeře odbelhal s pohmožděným svalem z palubovky Jícha, Zdráhala bohužel neproměnil sedmičku a Rusové v poslední vteřině snížili.

Reprezentanti přišli ze šatny správně nabuzení, schopen hrát byl po ošetření i kapitán Jícha. Bleskovou čtyřgólovou šňůrou se ve 36. minutě povedlo utéct do vedení 21:16, jenže do české hry se poté vloudily zbytečné chyby a hlavně zbrklé zakončení, které vrátilo sbornou zpátky do hry. Čtvrt hodiny před koncem bylo srovnáno na 23:23 a tím zaděláno na pěkné drama v závěru.

V padesáté minutě dostal po třetím přísném vyloučení červenou kartu Horák, což bylo citelné oslabení defenzívního valu i ztráta na postu spojky. Klíčové zákroky v závěru ale vytáhl Štochl a povedlo se přece jen strhnout vítězství na českou stranu.

MS házenkářů - Prezidentský pohár
Česko - Rusko 32:30 (16:15)
Nejvíce branek: Zdráhala 8/5, Jurka 7, Jícha 3, Linhart 3, Hrstka 3, Petrovský 3, Babák 3 - Děreven 8, Žitnikov 5, Skopincev 4, Šiškarev 3. Rozhodčí: Kričen, Machlúf (oba Tun.). Sedmimetrové hody: 7/5 - 3/2. Vyloučení 6:6. ČK: 50. Horák. Diváci: 300.
Další utkání Prezidentského poháru (o 17.-20. místo):
Bělorusko - Bosna a Hercegovina 37:29 (20:16)
Porazí čeští házenkáři v úterý Bělorusko a získají Prezidentský pohár?
Ano
91,4 %
Ne
8,6 %
Celkem hlasovalo 6918 čtenářů.

Reklama

Související témata: