Hlavní obsah

Stříbrný talent Březina by si troufl i na Vernera

Michal OsobaPrávo

To, co nesvedla spousta jeho slavných předchůdců, zvládl minulý týden brněnský krasobruslař Michal Březina. Osmnáctiletý mladík získal medaili na juniorském mistrovství světa, což naposledy dokázala sportovní dvojice Blahová–Feňo před více než 30 lety.

Článek

V Sofii Březina nestačil jen na Američana Rippona. „Adam zajel svůj nejlepší program, ale kdybych jel obě jízdy čistě, porazit jsem ho mohl. Jenže jsem v každé udělal chybičku,“ popisuje desátý ze seniorského ME, jenž v Bulharsku dosáhl na stříbro za podpory dvou členek svého dívčího fan clubu. Před sezónou přitom měsíc a půl nemohl trénovat. „Měl jsem naštípnutou chrupavku v koleni, tak mi ji museli vyčistit,“ popisuje zákrok.

Vzhlíží k olympiádě

Na svém webu má mezi městy, kam se chce podívat, mezi Římem či Káhirou nenápadně zmíněný i Vancouver s letopočtem 2010. K tomu, aby se do Kanady mohl podívat, mu může dopomoci i česká jednička Tomáš Verner. Pokud na mistrovství světa dojede do 10. místa, na olympiádu poletí dva Češi. „Věřím, že se mu to povede, podle posledních zpráv jezdí v tréninku dobře,“ tvrdí Březina.

Pokud však skončí Verner za elitní desítkou, zbude pro Vancouver jen jedno místo. „Asi by se mezi námi rozhodovalo až na mistrovství Evropy. Už chci zařadit do programu čtverný skok, kdybych zajel dobře, dalo by se pomýšlet na to, že bych ho porazil,“ připouští.

Vernera už zdolal dvakrát v Oberstdorfu na úvodních závodech sezóny. „Ale on má pořád lepší bilanci, vyhrál nade mnou třikrát,“ usmívá se talentovaný krasobruslař.

Žádné naschvály však v boji o olympiádu nehrozí. „My jsme rivalové jen při závodech, jinak spolu kamarádíme. Často společně v Oberstdorfu trénujeme,“ přibližuje Březina.

Reklama