Hlavní obsah

Český olympijský vítěz z Vancouveru dostane milión a půl

PRAHA

Za zlatou medaili na zimní olympiádě ve Vancouveru v roce 2010 obdrží český sportovec o půl miliónu korun více než na předchozích hrách. Navýšení odměny za vítězství na 1,5 miliónu schválil výkonný výbor Českého olympijského výboru (ČOV) na středečním zasedání v Praze. O 100 tisíc korun byly také zvýšeny odměny za stříbro a bronz. Návrh musí ještě schválit dubnové plénum ČOV, podle místopředsedy ČOV Františka Dvořáka to však bude pouze formalita.

Článek

Rovný milión dostávali olympijští vítězové od her v Atlantě v roce 1996 a o zvýšení odměn se debatovalo už několik let. Za druhé místo bude nově 700 tisíc a za třetí 400 000 korun. Na více peněz si přijdou i dvojice (1,875 miliónu) a čtyřčlenná družstva (2,9 miliónu), realizační týmy si za zlato mohou rozdělit půl miliónu místo dosavadních 300 tisíc.

Hokejisté v případě výhry naopak dostanou deset miliónů stejně jako v Naganu 1998. Získá-li jeden sportovec více medailí, bude každá medaile oceněna bez jakéhokoliv krácení.

"Udělali jsme po Pekingu analýzu a návrh byl dnes po krátké diskusi přijat," řekl ve středu ČTK Dvořák. "Výrazně se zvýšila odměna za zlato, dodrželi jsme i pravidlo, aby to byl minimálně dvojnásobek stříbrné medaile," uvedl místopředseda ČOV. K tomuto kroku sáhl ČOV i kvůli inflaci. "Od Atlanty se s tím nic nedělalo, nazrál čas. Navíc ČOV je finančně stabilizovaný, máme i zásoby finančních prostředků, mohli jsme to udělat bez obav," dodal.

Změna platí pouze pro Vancouver, před olympiádou v Londýně 2012 bude ČOV o prémiích opět jednat.

Reklama