Hlavní obsah

Prague Panthers jsou po vítězství nad Amsterdamem ve finále EFAF Cupu

PRAHA

Tým amerického fotbalu Prague Panthers postoupil do finále EFAF Cupu, v němž se za měsíc utká s francouzským celkem Thonon Black Panthers. V nedělním semifinále český šampión porazil Amsterdam Crusaiders 21:3. Poprvé v historii si tak český tým zahraje finále nejprestižnější evropské soutěže.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ondřej Vízek (vpravo) z Prague Panthers a Akwasi Mentah z Amsterdam Crusaiders v semifinálovém utkání Poháru EFAF v americkém fotbalu

Článek

Do semifinále desetinásobný český mistr postoupil po výhře 49:6 nad Coventry. Hlavní trenér Shrholec byl na střídačce jen na lepenkové maketě, jinak své svěřence koučoval po internetu z rodného Idaha.

Panteři měli dobrý start, hned úvodní výkop soupeři upadl a Crusaiders museli začínat z vlastních 16 yardů. Po deseti minutách se spustil prudký liják, který přinesl štěstí Pražanům. Jantoš získal úvodní touchdown utkání, když soupeři proklouzl míč mezi prsty. Po úspěšném kopu vedli Panthers 7:0.

Amsterdam se druhým drajvem dostal až na hranici 13 yardů, pak ale museli hosté sáhnout ke kopu za tři body. Potvrdilo se, že oba týmy disponují kvalitními obranami. Panthers v sedmi ligových zápasech inkasovali jen 30 bodů, Crusaiders z devíti duelech nejvyšší nizozemské soutěže sedmkrát udrželi čisté konto.

Panthers třikrát ztratili míč

Domácí si nadělali potíže v závěru první půle, když míč vypadl Dopitovi. Chybu vzápětí napravil kapitán obrany Záveský, který složením rozehrávače Amsterdamu vrátil soupeře o 25 yardů zpět.

František Skuhra (vlevo) z Prague Panthers a Rishawd Watson z Amsterdam Crusaiders v semifinálovém utkání Poháru EFAF v americkém fotbalufoto: ČTK/Michal Doležal

Druhý poločas odstartovala opět chvilková průtrž mračen, bodovat se podařilo opět Panthers. Dobře sehranou fintu zakončil touchdownem Zvada. V závěru diváci viděli drama. Nejprve rozhodčí anulovali pro nezahájení hry úspěšný průnik domácího rozehrávače Jacoba Schruma, vzápětí znovu zahraný čtvrtý down Panteři nezvládli a Amsterdam začínal útok na hranici 20 yardů.

Crusaiders šanci snížit nevyužili, obrana Pražanů je zastavila na 20 yardech. V samotném závěru uzavřel skóre úspěšným jednoyardovým během Schrum. Po výhře 21:3 jsou Panthers ve finále EFAF Cupu, v němž se za měsíc utkají s  Thonon Black Panthers. Francouzský celek v semifinále porazil Bolognu 43:7.

Semifinále Poháru EFAF v americkém fotbalu:
Prague Panthers - Amsterdam Crusaiders (Niz.) 21:3 (7:3, 7:0, 0:0, 7:0).

Reklama