Hlavní obsah

Důsledky krize pro český sport by mohly být fatální, varuje místopředseda ČOV

Michal OsobaSport.czPrávo

Ekonomická krize už dopadá i na český sport, podle místopředsedy Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiřího Kejvala ale bude ještě hůř. "Prohlášení fotbalového svazu, že přinesou dvakrát více peněz, mi přijdou odvážná. Teď budou mít všichni velký problém, aby udrželi ty objemy, které jsou doteďka," říká člen vedení ČOV v rozhovoru pro Právo.

Foto: ČOV

Místopředseda ČOV pro ekonominku Jiří Kejval

Článek

Jak složité bylo v současné době naplnit rozpočet Českého olympijského výboru?

Jednání, která jsme vedli vloni v létě, byla podstatně jednodušší než ta, co jsme vedli na začátku tohoto roku, to byl velký rozdíl.

Takže nářky nad finanční krizí jste během těch jednání slyšel často?

Tím se vždycky začne. Ona je to pro ně i dobrá vyjednávací pozice, když řeknou, že peněz je málo, tak ať nemáme přehnané finanční nároky.

Jak moc se dotkla krize českého sportu?

Většina smluv je dlouhodobá a obávám se, že sport tu krizi teprve pocítí. Navíc se bojím, že evropský špičkový sport to nebude cítit tak výrazně jako to postihne český sport. Prohlášení fotbalového svazu, že přinesou dvakrát více peněz, mi přijdou odvážná. Teď budou mít všichni velký problém, aby udrželi ty objemy, které jsou doteďka.

Jaké tedy můžou být důsledky pro český sport, až krizi skutečně pocítí?

Bojím se, že až fatální. Nejde jen o sponzorské peníze, jak ukázala nedávná studie, ty jdou do rozpočtů jen z 15 procent. Daleko víc peněz jde z domácností, a jak se to dotkne lidí, tak aktivity jako sport budou jedny z prvních, které se omezí. Další věc jsou peníze od státu, ze svazů a obcí. Sport i v době hojnosti dostával těch peněz méně a méně, což se obávám, že je neudržitelné. Sport je na tom strašně špatně z hlediska financování a tahle doba by ho mohla dostat ještě do horší situace a myslím, že by to zavánělo úplným kolapsem.

Takže šanci na zlepšení situace nevidíte?

Do toho ještě přichází demografická vlna. V 90. letech se rodilo málo dětí, takže v mládežnických kategoriích bylo dětí méně a méně. Všichni to přisuzovali tomu, že děti teď sedí jen a jen u počítače, ale nebyla to úplně pravda. Těch dětí bylo o 30 procent méně. Teď přicházejí ty silnější ročníky, kterým je pět až osm let, a ty budou chtít sportovat. Vznikne tlak na peníze, protože nejvíc se dotuje mládežnický sport, a tam můžou být velké problémy.

S větší pomocí od státu se v současnosti asi nedá počítat...

Jednáme s politiky a ty peníze, které se dávají do sportu, jsou v podstatě pod rozlišovací schopností ministra financí. Ty nerozhodují o tom, jestli bude rozpočet v minusu nebo ne. Záleží na dobré vůli a na prioritách daného politika. Kdyby se začalo škrtat v příjmech sportu, považoval bych to za úplnou katastrofu. Nedovedu si to představit.

Může krize být v něčem sportu prospěšná? Třeba tím, že se zastaví přeplácení hvězd?

Každá krize oseká tuky a zůstane to zdravé jádro. Sport je odvětví byznysu a také potřebuje nějakou redukci. Tady je taková tendence dávat všem stejně, ale je třeba definovat, že tyhle sporty jsou úspěšné, v nich máme šanci uspět, a tyto sporty se buď prosadí samy a ukážou, že na to mají, nebo se podporovat nebudou. Vím, že to bolí, ale u nás je registrovaných asi 400 sportů, a kdyby se prostředky dělily tímto číslem, tak jsme nejhorší ve všech sportech.

KRIZE V ČESKÉM SPORTU
FOTBALKluby musí šetřit, před zánikem ale není žádný
HOKEJKrize má už čtyři oběti
ČOVDůsledky by mohly být až fatální
Jak se projevila jinde?
ATLETIKA
Dohromady hospodaří svaz s rozpočtem kolem 100 miliónů korun. „Díky našim partnerům se nám ho podaří naplnit,“ říká nový svazový šéf Libor Varhaník. „Spíš máme zamotanou hlavu z financování od ČSTV, potažmo Sazky, z třinácti splátek jsme obdrželi zatím jen tři,“ upozorňuje. Krize se nepodepsala na největším českém mítinku Zlatá tretra Ostrava, jenž letos přivábil i nejdražší hvězdu Usaina Bolta.
FLORBAL
Rychle se rozvíjející sport má letos rozpočet zhruba 20 miliónů Kč. „Drží nás funkční marketing, nejvíc prostředků si hnutí vygeneruje od své členské základny,“ říká prezident České florbalové unie Filip Šuman. I jeho trápí snížené dotace od ČSTV. „Tři milióny nahradilo ministerstvo financí, ale dalších šest, které bychom za normálních podmínek dostali, chybí,“ vypočítává. Strašákem je návrh, aby stát financoval jen olympijské sporty. „To by byla katastrofa,“ tvrdí.
GOLF
Je v Česku dál na vzestupu, ročně přibývá 15 až 20 procent hráčů. Věnují se mu ale spíše lidé z vyšších příjmových skupin. „Krize na ně nedosáhla natolik, aby si koníčka odpustili,“ řekl ČTK analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.
DALŠÍ SPORTY
Ty zasáhla krize drtivěji. Například hokejbalový mistr z let 2007 a 2008 Habešovna z ekonomických důvodů zanikl, Hustopeče a Bystřice pod Hostýnem se odhlásily z házenkářské extraligy. Badmintonista Petr Koukal zase neodjel na MS do Indie, letos se ani nepodařilo v Praze uspořádat turnaj Světové série v plážovém volejbalu.

Reklama