Hlavní obsah

Krasobruslař Březina skončil na Grand Prix v Naganu třetí

NAGANO

Devatenáctiletý český krasobruslař Michal Březina v sobotu obsadil při svém premiérovém startu v závodu seriálu Grand Prix v Naganu třetí místo. Juniorský vicemistr světa si vylepšil osobní maximum téměř o 13 bodů. Předčili ho jen vítězný Francouz Brian Joubert a druhý Američan Johnny Weir.

Foto: Issei Kato, Reuters

Krasobruslař Michal Březina

Článek

"V seniorské Grand Prix jsem nová tvář, takže jsem chtěl hlavně zajet čistý program. Jsem šťastný, že se mi to dnes povedlo a navíc jsem skončil na stupních vítězů," citovala českého krasobruslaře agentura AP.

Březina byl přitom po pátečním krátkém programu až šestý, ale v sobotních volných jízdách ho porazil jen mistr Evropy a bývalý světový šampión Joubert. Ten přitom v říjnu na domácí GP v Paříži skončil až čtvrtý, když prohrál i s Tomášem Vernerem, v Naganu však i díky čtvernému toeloopu triumfoval s patnáctibodovým odstupem.

Za druhým Weirem zaostal Březina jen o 22 setin bodu. Až za brněnským krasobruslařem skončili například domácí favorit Daisuke Takahaši, který se vrátil na led po operaci kolena, Američan Jeremy Abbott, přemožitel českého reprezentanta z MSJ Adam Rippon nebo Rus Arťom Borodulin.

V obou částech si Březina vylepšil osobní maxima

V obou částech soutěže si svěřenec trenérů Petra Starce a Karla Fajfra vylepšil osobní maxima z letošního juniorského MS. V krátkém programu se zlepšil o bod, ve volné jízdě bezmála o dvanáct, jeho nový rekordní součet tak nyní činí 217,48 bodu. Před odletem do Japonska přitom Březina v rozhovoru pro ČTK hovořil o tom, že by rád získal alespoň 200 bodů.

Závody v Naganu byly pro Březinu, jenž vstoupil do nové sezóny s novými programy na hudbu ze 40. a 50. let, třetím startem v ročníku. Na Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu byl třetí, ve Finlandia Trophy skončil čtvrtý, nyní se však poprvé utkal s absolutní špičkou. Společně s Tomášem Vernerem by měl Březina startovat na olympijských hrách ve Vancouveru.

V Naganu soutěží také taneční pár Lucie Myslivečková, Matěj Novák. České dvojici patří před nedělními volnými tanci osmé místo.

NHK Trophy, závod seriálu Grand Prix v krasobruslení v Naganu:
Muži - konečné pořadí:
1. Joubert (Fr.) 232,70, 2. Weir (USA) 217,70, 3. Březina (ČR) 217,48.
Ženy - konečné pořadí:
1. Andová (Jap.) 162,55, 2. Leonovová (Rus.) 160,85, 3. Wagnerová (USA) 155,99.
Sportovní dvojice - konečné pořadí:
1. Pchang Čching, Tchung Ťien (Čína) 199,65, 2. Kawagutiová, Smirnov (Rus.) 193,05, 3. Inoueová, Baldwin (USA) 158,78.
Taneční páry - po originálním tanci:
1. Davisová, White (USA) 101,18, 2. Kerrová, Kerr (Brit.) 91,57, 3. Croneová, Poirier (Kan.) 81,38, ...8. Myslivečková, Novák (ČR) 71,21.

Reklama