Hlavní obsah

Juniorský šampión Krpálek v exhibici podlehl olympijskému vítězi

Dvojnásobný juniorský mistr světa v judu Lukáš Krpálek v pátém ročníku exhibice Judo Show Cup v Praze nevyzrál na úřadujícího olympijského vítěze Najdana Tuvšinbajara z Mongolska. Podlehl mu ve váze nad 90 kilogramů v neobvyklém tříminutovém zápase i následném utkání na golden score, kde rozhodoval o vítězství první získaný bod.

Článek

"Ale o výsledek dnes až tolik nešlo. Výborné je, že jsem se s takovými borci vůbec mohli utkat. Pro mě je hlavní, že jsem získal další skvělé zkušenosti, protože prát se s olympijským šampionem doma před zaplněnou halou je k nezaplacení. Určitě to v budoucnu zužitkuju," řekl Krpálek.

Stejně jako osmnáctiletému judistovi pražského USK nevyšlo klání na Folimance ani celému výběru Prahy, který s týmem Ulánbátaru prohrál devět z deseti minizápasů. Dvakrát kromě Krpálka prohráli také Jaromír Musil (do 73 kg), Tomáš Mužík (do 81 kg) a Michal Horák (do 90 kg).

Stínem exhibice bylo zranění Davida Dubského (do 66 kg), jenž si zřejmě přivodil těžké zranění kolenních vazů a ihned putoval do nemocnice. "Bylo to nepříjemné pro nás všechny," litoval Krpálek.

Dubského karambol jako by poznamenal všechny domácí judisty, pouze Tomáš Mužík (do 81 kg) dokázal ve svém prvním vystoupení získat "remízu".

Mongolský olympijský vítěz ukázal formu

Více než tisíc diváků na Folimance se těšilo hlavně na vystoupení vycházející české hvězdy Krpálka, který v říjnu v Paříži podruhé za sebou usedl na juniorský trůn. Tuvšinbajar však dokázal v obou duelech odrazit množství jeho výpadů a ukázal svoji vyzrálost, přestože od olympijského finále v Pekingu nesoutěžil. První mongolský olympijský vítěz však i po dlouhé pauze ukázal, že se po náročné operaci kolena vrací do formy. Dva precizní chvaty předvedl v prvním souboji, jeden mu stačil i v golden score.

"Je to velký závodník. Když jsem se s ním v týdnu pral během tréninků, tak jsem ho házel častěji než on mě. Dneska jsem na něj zkoušel jeden chvat, ale ukázal, že mě už má z našich soubojů přečteného. Kdyby byly závody dřív, tak by to bylo možná o něčem jiném, protože jsem pro něj byl trochu neznámý," přemítal Krpálek.

Možná doplatil i na krátké závodní časy. Exhibiční "tříminutovka" se více hodila Tuvšinbajarovi, kterému postupem doby viditelně docházely síly. "Kdyby to bylo delší, dalo by se s tím asi dělat něco jiného. Jsem zvyklý, že většinou nejprve prohrávám, ale právě na konci se mi všechno daří otáčet. Dnes jsem to už nestihl," řekl Krpálek, který o víkendu absolvuje mistrovství republiky a pak jej čeká téměř třítýdenní tréninková stáž v Jižní Koreji a Japonsku.

Na Folimanku zavítal nejkvalitnější soupeř v dosavadní historii exhibiční soutěže a výběr Prahy odešel poprvé poražen. Diváci tleskali i Vladimíru Kocmanovi, držiteli bronzové medaile z OH v Moskvě, který byl jako první český judista uvedený do nově vzniklé Síně slávy.

Reklama

Související témata: