Hlavní obsah

Verner chce ve finále GP zajet lépe než loni, kdy byl čtvrtý

Krasobruslař Tomáš Verner se v závěru týdne podruhé v kariéře představí ve finálovém závodě seriálu Grand Prix. Mezi šestici vyvolených se čtvrtý muž z letošního mistrovství světa v Los Angeles dostal dodatečně jako náhradník za zraněného Briana Jouberta z Francie. V Tokiu bude mít šanci vylepšit čtvrté místo z loňského roku.

Článek

"Na to, jak jsem skončil loni, se neohlížím. Já bych hlavně chtěl zajet lepší závod. Loni jsem výborně odtrénoval, ale závod byl poznamenaný chybami," řekl Verner. "Chtěl bych ukázat, že Amerika (nedávná Americká brusle) byl můj zdravotní výpadek a sezona bude vypadat ve světle, ve kterém jsem zajel ve Francii."

Evropský šampion z roku 2008 se v letošní GP představil v Paříži, kde skončil druhý, a v Lake Placid, kde obsadil i kvůli zdravotním problémům páté místo. V celkovém pořadí seriálu obsadil sedmé místo a musel čekat, zda se někdo z šestice před ním neodhlásí. Kvůli zranění nohy to nakonec minulý týden udělal Joubert.

Třiadvacetiletý Verner je po nedávné nemoci už zdravotně fit, jeho fyzická kondice však ještě úplně ideální není. "Hlavně v porovnání s tím, jak jsem na tom byl na začátku sezony, kdy jsem byl opravdu dobře připravený. Na tréninku už je to ale dobré. Neměl jsem problémy se skoky a na ledě se cítím dobře," uvedl Verner, jenž se v minulém týdnu připravoval v německém Oberstdorfu a přes víkend v Praze. Do Tokia odletěl v úterý.

Zdravotní stav konzultoval s otcem

I přesto, že jeho příprava nebyla v minulých týdnech ideální, o tom, že by účast ve finále GP odřekl, neuvažoval. "Nepřijmout pozvání na finále by byl neuvážený krok. Myslím si, že mám na to, abych zajel dobrý závod," podotkl Verner, jenž svůj zdravotní stav konzultoval s otcem, jenž se jako lékař o něj stará. "Dělal mi i krevní vyšetření. Odsouhlasil to a pak už jsme se s trenéry pilně připravovali," řekl svěřenec Vlasty Kopřivové a Michaela Hutha.

Díky startu v předešlém finále prestižního seriálu Verner ví, co jej v Tokiu čeká. "Oproti ostatním závodům je to trošku jiné, specifické. Loni jsem nevěděl, co od toho čekat. Je to vše rychlejší, je tam zvýšený psychický tlak. Není tam prostor pro chyby. Všech šest, kteří se tam dostali, jsou nejlepší bruslaři v sezoně, alespoň podle výsledků v Grand Prix. A všichni jsou kandidáti na medaile na velkých závodech v sezoně," podotkl závodník BK České Budějovice.

Vernerovými soupeři v Tokiu budou Američané Evan Lysacek, Jeremy Abbott, Johnny Weir a Japonci Nobunari Oda s Daisukou Takahašim. Český krasobruslař tak bude jediným zástupcem Evropy. "Ne, že by mě to úplně těšilo, ale vezmu ten boj za Evropu na svoje bedra," pousmál se Verner, který může ve finále získat i solidní finanční prémie.

Například vítěz obdrží 25 000 dolarů. "Je pravda, že finanční stránka je vidět. Pokud ale člověk kouká jen na peníze, tak nemá šanci uspět. Tohle je jen příjemný bonus," dodal Verner, jenž má již před startem garantovaný příjem tři tisíce dolarů. Tolik totiž dostane šestý muž. Český krasobruslař však věří, že se umístí lépe.

Reklama