Hlavní obsah

Březina zaskočil Vernera a je nečekaným mistrem republiky

Souboj dvou českých olympioniků na společném mistrovství České republiky, Slovenska a Polska v krasobruslení vynesl překvapivý titul Michalu Březinovi, který o dvacet bodů porazil Tomáše Vernera. Evropský šampión z loňského roku za Březinou zaostal jak v sobotním krátkém programu, tak nedělní volné jízdě, v níž upadl hned při úvodním skoku. Výsledkem byla nečekaně hladká porážka.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Krasobruslař Michal Březina

Článek

Mrzí mě to, ale pro mě to není vrchol sezóny. Ty přijdou až po polovině ledna," řekl ČTK Verner, který se po Americké brusli a finále Grand Prix v Japonsku stále zotavuje ze zdravotních problémů. Na potíže si zadělal především v sobotním krátkém programu. V něm skončil dvakrát na ledě.

"S tím jsem hodně nespokojený. U trojitého axela to byla určitě moje chyba u odrazu. U čtveráku jsem najednou ležel na zemi, ale nejsem si vědom ničeho, co bych udělal špatně. S volnou jízdou jsem byl spokojen. Odskákal jsem co měl, i když tam by pád na začátku a nevyšlo zařazení druhého čtverného toeloopa," rekapituloval šestinásobný český šampión.

Jeho největšího domácího soupeře naopak mistrovství zastihlo v pohodě. Obě jízdy zvládl Březina bez větších chyb. "Pro laika to mohlo vypadat, že to bylo čisté, ale malé chyby tam byly. Je co zlepšovat. Ale jsem spokojený. Udělal jsem všechny trojité skoky, co jsem měl v plánu," uvedl Březina, který mezi seniory vybojoval svůj první titul.

K němu nakročil už v sobotu. Po krátkém programu vedl nad Vernerem o třináct bodů, ale vidinou prvenství se nenechal rozhodit. "Soustředil jsem se na to, abych jel čistě. Věděl jsem, že když zajedu, co umím, budu spokojený. Je to úžasné. Ještě k tomu, že se se podařilo porazit Tomáše takovým rozdílem. Nenapadlo by mě to ani ve snu. Ale jsme lidé a ne roboti, každý den to nejde zajet stejně," řekl Březina.

Třiadvacetiletý Verner stále doplácí na následky virózy, která ho postihla před odletem do Tokia. Tréninkový výpadek mezi Americkou bruslí a finále Grand Prix je prý pořád cítit. "Týden jsem ležel, to moc nepřidá. Pomalu se z toho dostávám. Ne, že by mě něco zdravotně trápilo, ale chybí kondice, kterou jsem měl na začátku sezony. Teď je na mně, abych se s tím popral," uvedl českobudějovický krasobruslař.

Soutěž žen ovládla slovenská krasobruslařka Ivana Reitmayerová před zlínskou Martinou Boček.

Společné mistrovství ČR, Polska a Slovenska v krasobruslení v Těšíně:
Muži:
1. Březina (Stadion Brno) 223,53, 2. Verner (Č. Budějovice) 203,21, 3. Cieplucha (Pol.) 174, 16, 4. Kaška (USK Praha) 147,04.
Ženy:
1. Reitmayerová (SR) 122,70, 2. Boček (Zlín) 122,36, 3. Buzková (Třinec) 120,27, ...7. Simaová (Ostrava) 103,76.
Sportovní dvojice:
1. Sulejová, M. Chruscinski 136,38, 2. Harbová, Szalasny 124,50, 3. Klatková, R. Chruscinski (všichni Pol.) 107,55.
Taneční páry:
1. Hájková, Vincour (Stadion Brno) 142,37, 2. Vychodcevová, Moscicki (Pol.) 129,20, 3. Višňová, Csolley (SR) 121,56.

Reklama