Hlavní obsah

Jágr slaví Vánoce v Omsku, Nedvěd se chystá po Štědrém dnu na lyže

Vzácné chvilky strávené se svými nejbližšími chtějí o Vánocích využít čeští sportovci, kteří většinu roku tráví na cestách po soutěžích. Někteří jako obvykle zůstanou v zahraničí, jako třeba nejlepší český hokejový útočník Jaromír Jágr, který byl na Štědrý den v Omsku, kde působí v ruské KHL. Naopak na svátky v klidu se poprvé po dlouhých letech těší fotbalista Pavel Nedvěd, který v létě ukončil kariéru.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Jágr bude trávit Vánoce v Omsku.

Článek

Jágr se předminulý víkend dostal poprvé v sezóně do Česka při pauze pro Channel One Cup, který se hrál v Praze a Moskvě, ale Vánoce doma předčasně neslavil. "Na rozdíl od loňského roku hrajeme (utkání KHL) doma, takže to budu mít všechno v Omsku," řekl Jágr. Kdy naposledy slavil svátky v Kladně, si nevybavuje. "Možná někdy v patnácti, opravdu nevím," dodal k nabitému programu hokejistů, kteří od mládežnických let tráví vánoční čas v zápasovém zápřahu.

V pravoslavném Rusku se křesťanské Vánoce neslaví. Dříve se v ruské lize hrálo i na Štědrý den, v Kontinentální lize se loni 24. prosince hrálo, letos jsou zápasy naplánovány "jen" na 23. a 25. prosince. Omsk navíc oba dny hraje doma. Dárky sháněl Jágr na poslední chvíli. "Kvůli olympiádě se hraje každý druhý den, je to horší než v NHL. Hodně cestujeme, je to zdlouhavé, a když přiletíme z jiného časového pásma ráno v osm, tak člověk proleží celý den," vysvětlil, proč nestíhá nákupy.

Tradičně hokejové budou mít Vánoce členové reprezentačního výběru hráčů do 20 let, které od 26. prosince do 5. ledna čeká světový šampionát v kanadských městech Regina a Saskatoon. "Překvapením pro hráče bylo, že jsme jim sami uvařili štědrovečerní večeři. Přivezli jsme si suroviny na bramborový salát, tak měli alespoň něco domácího. Ale jinak jsou na to hráči zvyklí, nehrají to poprvé. Od patnácti let jezdí po turnajích a ty Vánoce stejně tráví tímto způsobem," řekl trenér Jaromír Šindel.

Mandlíková má stromeček od listopadu

Bývalá třetí tenistka světa Hana Mandlíková před Štědrým dnem vzpomínala, že se jako malá vždy těšila na to, až zazvoní zvoneček. To samé se nyní snaží jako matka dvojčat Elisabeth Hany a Marka Viléma připravit svým dětem. Jelikož ale žijí v Americe, tak se jejich Vánoce trochu liší.

"Stromeček máme už začátkem listopadu, zatímco naši ho strojili na Štědrý den. My ho máme hned a během měsíce pod něj dodáváme dárky, které nosí Santa Claus, děti to musí vydržet a nerozbalovat," řekla Mandlíková. "Nejhezčí ale je, že mají radost a je pohoda," dodala. Protože kapra v USA nesežene, dělá místo něj k salátu řízky.

Mandlíková vzpomínala, že jako malá si pod stromeček velmi přála lyže a džíny, které se za komunistického režimu daly jen těžko sehnat. "Člověk se tomu dnes směje," řekla Mandlíková a doplnila: "Pamatuji si, že je naši tenkrát koupili. Věděla jsem to a hledala je tak dlouho, až jsem je našla a podívala se na ně."

Nedvěd si chce na Štědrý den i zaběhat

Sedmatřicetiletý Nedvěd po dlouhých letech neprožije svátky jako profesionální fotbalista. A nejlepší hráč Evropy z roku 2003 se také letos těší, jak si Vánoce patřičně užije. Stráví je v Itálii v rezidenční čtvrti La Mandria nedaleko Turína.

Po Štědrém dnu s rodinou vyráží do nedalekých hor, kde si chce užít sjezdového lyžování. "Strašně nás to všechny baví. Když jsem fotbal hrál, tak jsem o tom ale moc mluvit nesměl. Kvůli hrozbě zranění jsem lyžovat vlastně ani nemohl. Ale teď si to na lyžích užijeme parádně, na sjezdovky do Alp to máme z domova hodinku jízdy," řekl Nedvěd.

Jako věřící se moc těšil i na sváteční atmosféru Štědrého dne, kdy si také naplánoval běhání. Nedvěd už, věrný své tradici, v předstihu sepsal seznam dárků, které by chtěl najít pod stromečkem. Dopředu ale prý počítal s tím, že asi příliš nepochodí. "Zase jsem na první místo uvedl, že bych chtěl ferrari, ale asi ho zase nedostanu. Jinak mám radost ze všech dárků, co dostanu," řekl Nedvěd.

Trejbal potřebuje dobít baterky

Pro zimní sportovce, kteří mají letos olympijský rok, jsou svátky možností na chvilku v rozjeté sezóně vydechnout a trošku zregenerovat. "Už se těším domů, bylo toho dost," řekl slalomář Filip Trejbal, čtrnáctý muž pondělního závodu v Alta Badii. "Potřebuju dobít baterky," uvedl sdruženář Miroslav Dvořák, v neděli devátý v Ramsau.

To jeho jmenovec Tomáš Dvořák, trojnásobný mistr světa v desetiboji, naopak využije hory k tomu, aby se po náročných dnech věnoval rodině. "Vzal jsem holky do Itálie," řekl ČTK bývalý atlet a nyní šéftrenér reprezentace. Do Livigna odjel se ženou a třemi dcerami už o víkendu. "Měli jsme o pár dní Vánoce dřív. Holky dostaly lyže, tak by bylo blbé jim je dávat až potom," řekl Dvořák s úsměvem.

Tradičně na chalupě v Benecku oslavila Štědrý den sjezdařka Šárka Záhrobská, která trénovala do začátku týdne v Rakousku, po nepříjemném pádu ale přijela do republiky dřív, než plánovala. "Jen jedny Vánoce jsme s rodinou strávili v Praze, dodnes vlastně nevím proč," těšila se do Krkonoš letošní vicemistryně světa ve slalomu.

Většina sportovců ale ani o svátcích nevydrží bez tréninku. Rychlobruslařská mistryně světa a jedna z největších medailových nadějí pro Vancouver Martina Sáblíková se udržuje v pohybu a klouže doma na suchu po takzvaném prkně. Minimálně lehce o svátcích trénují také lyžaři, jelikož hned po Vánocích pokračují Světové poháry. Například skokany čeká tradiční Turné čtyř můstků, běžce zase na Nový rok etapové Tour de Ski.

Reklama