Hlavní obsah

Žokej Váňa chystá Vánoce pro koně, vítězství přál Sáblíkové

Šestinásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa je v 57 letech nejstarším sportovcem, který se kdy prosadil v nejlepší desítce Sportovec roku, a se třetím místem byl maximálně spokojený. „Neřešil jsem jak dopadnu, jsem rád, že jsem se mohl v tak vybrané společnosti ukázat. A Martinu Sáblíkovou bych dal na první místo taky, její výsledky ji k tomu předurčují,“ glosoval konečné pořadí ankety.

Foto: Petr Horník, Právo

Šestinásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa

Článek

Váňa oslovil hlasující novináře nečekaným, a o to senzačnějším triumfem v letošním ročníku Velké pardubické, kterou fascinujícím finišem vyhrál v sedle hnědáka Tiumena. Zda bude usilovat i o sedmý triumf, zatím neřeší. V lednu jde totiž na operaci lokte, která by mu měla ulevit od bolestí v pravé ruce, jež jej už dlouho sužují.

„Po ránu se mi zkroutí prsty na ruce tak, že je nemůžu narovnat, a ruku nerozhýbu. Dokonce jsem dneska při projížďce z koně neslezl, ale spadl. Musím to vydržet ještě tři týdny, pak snad bude líp. Jsem hlavně rád, že ten problém nevychází z páteře,“ podotkl v průběhu slavnostního večera v pražském hotelu Hilton.

Tiumen přibral sedmdesát kilogramů 

Na čtyřnohém hrdinovi poslulého pardubického dostihu se od říjnového triumfu nesvezl. „Tiumen šel po Velké na odpočinek, jezdí na projížďky a vozí děti. Je veselej a těší se na další práci. Strašně ale opřibral, snad sedmdesát kilo, bachor má až na zem. Já si na něj znovu sednu asi až během další sezóny,“ líčil Váňa.

Na své svěřence ve stáji, kterých je mimochodem pětašedesát, legendární žokej nezapomene ani na Štědrý den. „Na každém boxu bude větývka s ozdobou, vánoční výzdoba ke stáji patří. S každým koníkem si pokecám, pohladím  a dám mu jablko. Nesmím to ale přehánět, koně umějí být hodně žárliví,“ vysvětloval. Silvestra se chystá strávit doma. „Rád jsem býval na horách, ale poslední roky jsem spíš doma. Z hor se nějak vytratilo kamarádství, které tam bývalo za mých mladších let. Dnes je to hlavně byznys a moc mě to tam netáhne,“ dodal.

Operaci, která by měla pomoci protáhnout jeho obdivuhodnou kariéru, Váňa zatím neřeší. „Bude to až po tradičním honu v bažantnici u hraběnky Colloredo-Mansfeld v Opočně. Na ten se hodně těším, loni jsem tam byl králem honu. Stál jsem totiž na nejlepším postu, dali mi asi nejlepší flintu a snad i ty bažanty házeli do vzduchu přímo přede mě. O to tam ale nejde, potkám se tam hlavně se skvělými lidmi,“ řekl.

Další sezóna nestorovi českého turfu začne po operačním zákroku hned v únoru, kdy by chtěl stihnout i krátký výlet za teplem. A další útok na Velké? „Když jsem se ptal syna, jestli bych měl vyhrát posedmé, tak řekl, že ne. Uvidíme,“ směje se Váňa.

Reklama