Hlavní obsah

Virtueová a Moir vedou na krasobruslařském šampionátu soutěž v tancích

Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir vstoupili nejlépe do soutěže tanečních párů na krasobruslařském mistrovství světa. Olympijští vítězové z Vancouveru mají v Turíně po povinném tanci náskok 88 setin bodu před Američany Meryl Davisovou a Charliem Whitem, třetí jsou domácí Italové Federica Faiellaová a Massimo Scali. Čeští reprezentanti Lucie Myslivečková a Matěj Novák obsadili v úvodní části soutěže 18. místo.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Olympijští vítězové Tessa Virtueová a Scott Moir vedou soutěž tanečníků po povinném programu.

Článek

Na světovém šampionátu se na rozdíl od mistrovství Evropy a olympijských her nejelo jako povinný tanec romantické tango, ale krasobruslaři se představili ve valčíkovém rytmu. Kanadským reprezentantům tento styl nesmírně seděl, za precizní jízdu získali ještě o 1,39 bodu více než za výkon na olympiádě a známkou 44,13 se zařadili na druhé místo historických tabulek hned za Rusy Taťjanu Navkovou a Romana Kostomarova.

Nový osobní rekord si vytvořili i jejich američtí tréninkoví partneři Davisová s Whitem, ale podobně jako na olympiádě jim to stačilo jen na průběžnou druhou pozici. V boji o bronzovou medaili se zatím nejvíce daří Faiellaové se Scalim, kteří se poprvé v kariéře dostali v povinném tanci přes hranici 40 bodů a mají více než tříbodový náskok před nejbližšími konkurenty.

Myslivečková s Novákem zatím úspěšně útočí na účast ve finálové dvacítce, která se představí ve volných tancích. V originálním tanci však ještě budou muset o postup tvrdě bojovat, protože od 22. místa je dělí jen 88 setin bodu.

Krátký program sportovních dvojic vyhráli Číňané

Čínská sportovní dvojice Čching Pchang a Ťien Tchung zvítězila v krátkém programu. Stříbrní olympijští medailisté z Vancouveru získali 75,28 bodu a před středečními volnými jízdami mají více než dvoubodový náskok před evropskými šampiony Juko Kavagutiovou a Alexandrem Smirnovem z Ruska. Až třetí jsou zatím obhájci titulu Aliona Savchenková a Robin Szolkowy z Německa.

Čching Pchang a Ťien Tchung dokonale zastoupili olympijské šampiony Süe Šen a Čao Chung-po, bezchybnou jízdou si o více než sedm bodů vylepšili osobní rekord a po úspěchu v roce 2006 budou útočit na druhý světový titul v kariéře. Nejblíže se k nim dostali Kavagutiová se Smirnovem, kteří se na osm desetin přiblížili osobnímu rekordu ze zlatého ME v Tallinnu.

Světoví šampioni z posledních dvou let Savchenková se Szolkowým doplatili na partnerův dvojitý toeloop místo trojitého a nesoulad při sólové kombinované piruetě. Němečtí krasobruslaři o více než čtyři a půl bodu zaostali za svým osobním maximem a od vedoucích Číňanů je dělí propastných 5,76 bodu.

Němci budou muset tvrdě hájit pozici na stupních vítězů, protože jen díky vyšší známce za programové komponenty za sebou udrželi Rusy Marii Muchortovovou s Maximem Trankovem a další čínský pár Tan Čang a Chao Čang. Tato trojice se vešla do pouhých 32 setin bodu.

Mistrovství světa v krasobruslení v Turíně
Taneční páry - po povinném tanci:
1. Virtueová, Moir (Kan.) 44,13 bodu, 2. Davisová, White (USA) 43,25, 3. Faiellaová, Scali (It.) 40,85, 4. Pechalatová, Bourzat (Fr.) 37,75, 5. Chochlovová, Novickij (Rus.) 37,70, 6. Kerrová, Kerr (Brit.) 37,56, ...18. Myslivečková, Novák (ČR) 26,95.
Sportovní dvojice - po krátkém programu:
1. Čching Pchang, Ťien Tchung (Čína) 75,28, 2. Kavagutiová, Smirnov (Rus.) 73,12, 3. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 69,52, 4. Muchortovová, Trankov (Rus.) 69,48, 5. Tan Čang, Chao Čang (Čína) 69,20, 6. Denneyová, Barrett (USA) 60,52.

Reklama