Hlavní obsah

O triumfu svých týmů v Adrenalin Cupu rozhodli bikeři Kulhavý a Huříková

Elitní bikeři rozhodli o vítězství svých týmů při čtrnáctém ročníku Adrenalin Cupu, extrémního závodu čtyřčlenných štafet v Ostravici. Mužskému týmu Salomon českou obdobu slavného Dolomitenmanna vyhrál jeden z nejlepších jezdců na horském kole na světě Jaroslav Kulhavý, ženské kategorii vládla sestava El Desafío, jíž pomohla výraznou měrou nejlepší česká bikerka Tereza Huříková.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jaroslav Kulhavý (vpravo) a Jan Hruška při sjezdu z Lysé hory.

Článek

S Kulhavým se radovali z vítězství v času 3:12:57 běžec Roman Skalský, paraglidista Tomáš Bílek a kajakář Lukáš Kubričan, s Huříkovou slavily prvenství běžkyně Denisa Bárnetová, paraglidistka Barbora Smutná a kajakářka Lenka Lagnerová. Na startu byl historicky nejvyšší počet týmů - 55, z nichž čtyři štafety byly ryze ženské.

"Měl jsem větší ztrátu než loni, ale naštěstí jsem to dojel," poukázal Kulhavý na čtyřminutové manko na bývalého skvělého silničního cyklistu Jana Hrušku. "Když jsem slyšel za sebou ten motor, jak pořád přidával plyn, to nešlo," usmíval se v nadsázce Hruška. "Ale já jsem se do kopce taky trápil," opáčil Kulhavý. Svůj lepší výkon přičetl technice jízdy. "Vždyť Honza (Hruška) jezdil celý život na silnici," uvedl.

Vyčerpaný Pavel Kubričan v cíli běhu na Lysé hoře.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Huříková si závod vyzkoušela poprvé a pochvalovala si trať. "Bylo to opravdu hodně extrémní, i pro moje záda, bylo to hodně výživné," prohlásila v cíli. Při sjezdu si prý musela dávat pozor kvůli mokrým kamenům, kořenům a bahnu. "Bylo to náročné, ale byl to opravdový biking. To někdy na světových maratonech postrádám, bikování je rozhodně o tomto terénu," dodala. Nakonec zajela patnáctý čas ve společném hodnocení s muži. "Čárky jsem si na tělo nedělala, kolik jsem jich předjela, ale docela mě potěšilo, že mi fandili. I když chvílemi docela s povzdechem," usmívala se Huříková.

V běhu do strmého, 16 kilometrů dlouhého stoupání na vrchol Lysé Hory si nejlépe vedl Jiří Voják, na padáku byl nejlepší Kamil Němeček, ale kolem vrcholu Lysé hory pouze běžel, neboť na trať paraglidisty nepustil silný vítr. Úsek na kole o délce 32 kilometrů na Lysou horu a zpět zajel jasně nejrychleji Kulhavý a seskok z rampy a 15 branek na pětikilometrové trati v peřejích ovládl Lukáš Kubričan.

Na startu byli i další slavní čeští sportovci. Bronzový olympijský medailista v běhu na lyžích Martin Koukal si vyzkoušel běh do vrchu. "Bylo to do kopce," hlesl v cílu unavený lyžař. V týdnu si vyzkoušel i běh na 5000 metrů na dráze, neboť bude závodit v atletické lize za Turnov. "A úplně jsem si odvařil nohy, dostával jsem křeče," řekl Koukal.

Kajakář Radim Slíva se noří do Ostravice po skoku z rampy.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Na kole jel mimo jiné další lyžařský reprezentant Dušan Kožíšek. "Zlatý běh... Kolo je peklo, dvakrát jsem lehnul," utrousil v cíli rovněž na pokraji vyčerpání. Společně v jednom týmu jeli také snowboardcrossař Michal Novotný (kajak) i jeden z nejlepší skikrosařů na světě Tomáš Kraus, který si vyzkoušel kolo. "Většinou člověk dělá dobrá rozhodnutí, ale někdy má i blbé nápady," usmíval se Kraus.

V druhém nejlepším čase 3:15:31 se do cíle Adrenalin Cupu dostal tým OpavaNet/SalomonRun ve složení Robert Krupička, Michal Šotek, Tomáš Slovák a Jan Hruška. Třetí skončil tým Radegast (Pavel Kubričan, Tomáš Ledník, Jiří Hudeček a Ondřej Raab). Závod Radegast Beskydský šerpa o nejrychlejší vynášku sudu piva na vrchol Lysé hory vyhrál čtyřčlenný tým Neškodní jedinci v času 2:01:04.

Adrenalin Cup, extrémní závod čtyřčlenných štafet v Ostravici
Muži: 1. Salomon (Skalský, Bílek, Kulhavý, L. Kubričan) 3:12:57, 2. OpavaNet/SalomonRun (Krupička, Šotek, Hruška, Slovák) 3:15:52, 3. Radegast (P. Kubričan, Ledník, Hudeček, Raab) 3:19:10, 4. Nissan (Kubíček, Vacke, Fojtík, K. Mrůzek) 3:19:48, 5. Eurofoam Celtex (Losman, Kaláb, Strnad, Šťastný) 3:22:04, 6. Nord Blanc (Pleticha, Brauner, Novák, Maroul) 3:22:34.
Ženy: 1. El Desafío (Bárnetová, Smutná, Huříková, Lagnerová) 3:34:58, 2. Technika Brno Extreme Ladies (Metelková, Herberová, Černá, Migdauová) 3:40:40, 3. Rock Point (Hájková, Pelčáková, Nováková, Procházková) 3:47:57.

Reklama