Hlavní obsah

Pljuščenko vrací úder: Jsem čistý. V Soči pojedu, i kdybych měl jít až k soudu!

Vynikající ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko, jemuž Mezinárodní bruslařské unie (ISU) odebrala na rok amatérský statut a oprávnění ke startu na všech svých akcích, je odhodlán toto rozhodnutí zvrátit. „Dostal jsem roční trest, ale ten je zrušitelný, co nejdříve napíšeme dopis šéfům ISU,“ komentoval rozhodnutí Pljuščenko. Všeobecně je ale rozhodnutí ISU vykládáno tak, že nebude smět na olympiádu 2014 v Soči.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Jevgenij Pljuščenko

Článek

"Pokud je informace o odebrání práva startovat na OH pravdivá, nevím, co si o rozhodnutí ISU myslet,“ řekl Jevgenij novinářům. „Čtyři roky dávají sportovcům, kteří jsou usvědčeni z dopingu. To není můj případ, já jsem čistý a nedotknutelný.“ Připomeňme, že podle nových pravidel MOV potrestaný sportovec opravdu nemá právo účasti na následujících OH. Ale tento zákaz se vztahuje jen na dopingové přestupky.

Devětadvacetiletá krasobruslařská hvězda je odhodlána se olympiády v Soči zúčastnit. "Musím se teď sejít s mým týmem, trenérem a právníky. Je třeba všechno zvážit a nedělat ukvapené závěry. Bít na poplach se nemusí,“ dodal trojnásobný mistr světa a držitel šesti evropských titulů. Trenér olympijského vítěze z Turína Alexej Mišin potvrdil úmysl dotáhnout v případě potřeby celou záležitost až k soudu.

Jevgenij Pljuščenkofoto: ČTK/AP/David J. Phillip

Jak rozhodne ISU podruhé?

V nynější situaci údajně hodně záleží na ochotě krasobruslaře obnovit si statut amatéra. K tomu je nutné podat příslušnou žádost ruské federaci a ta ji postoupí ISU k přezkoumání svého rozhodnutí. A mezinárodní federace by měla určit termín, po němž se Pljuščenko bude moci opět zapojit do soutěží, včetně olympijských her.

Tento týden oznámila ISU trest proto, že Pljuščenkovi vypršela lhůta na odvolání. Federaci se nelíbila jeho poolympijská exhibiční vystoupení, k nimž prý neměl povolení. Jevgenij se v rámci Ice Olympic Tour představil v polovině dubna také v Praze, Karlových Varech a Ostravě. Olympijskému vítězi z Turína proto odebrali oprávnění ke startu na všech svých akcích včetně světových šampionátů či Grand Prix.

Reklama