Hlavní obsah

MOV otevřel nové sídlo za zvuků písně Johna Lennona

Lausanne

Mezinárodní olympijský výbor dnes v Lausanne oficiálně otevřel své nové sídlo, jehož vybudování přišlo na 145 milionů švýcarských franků (více než tři miliardy korun). Na slavnosti u příležitosti 125. výročí znovuzahájení tradice olympijských her zazněla mimo jiné píseň Johna Lennona Imagine.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Článek

"V den našeho 125. výročí můžeme krásně vidět, jaký byl Pierre de Coubertin skvělý vizionář," řekl předseda MOV Thomas Bach. "Olympijské hry dokážou spojit celý svět k nenásilnému soupeření, což z nich dělá symbol naděje a míru pro celé lidstvo," dodal.

Nový olympijský dům ze skla a oceli byl vybudován na pozemku u jezera na místě původního sídla. Při jeho stavbě bylo 95 procent starého materiálu zrecyklováno a znovu použito, střechu tvoří solární panely. Centrální schodiště spojuje symbolicky pět olympijských kruhů.

Členy MOV čeká v Lausanne v pondělí volba dějiště zimních olympijských her v roce 2026. Vybírat budou mezi kandidaturami Stockholmu s Aare a Milána s Cortinou d'Ampezzo. Poprvé bude hlasovat i šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Reklama