Hlavní obsah

Děsivé svědectví po slavném podniku: Přišlo 250 tisíc lidí a my je obsluhovali s příznaky koronaviru

Aktualizováno

Už během slavného britského dostihového klání Cheltenham Festival minulý týden se v ostrovních médiích ozývala varování, že jde o „tikající bombu“, která se během rozjíždějící se pandemie koronaviru může krutě vymstít, protože na tribuny závodiště dorazilo přes 250 tisíc lidí z řady zemí světa. S dost děsivým svědectvím navíc nyní přišli zaměstnanci Jockey Clubu.

Foto: Profimedia.cz

Na Cheltenham Festival dorazilo přes 250 000 dostihových fanoušků.

Článek

Dva tamní pracovníci v restauraci a baru – čtyřiadvacetiletý Andrew MacLean a o rok starší Scott Saunders – sdělili britskému listu Mirror, že je vedení nabádalo, aby pokračovali v práci, přestože si stěžovali na příznaky koronaviru.

Diví se, že organizátoři celý podnik nezastavili a vystavovali tolik lidí hrozbě, když si podle jejich slov i řada dalších zaměstnanců stěžovala na podobné potíže.

Nicméně v Británii vládl směrem k nákaze dlouho poměrně relaxovaný postoj. Téměř jako poslední v Evropě třeba na ostrovech nechali běžet fotbalové zápasy s fanoušky na tribunách.

Dostihové klání má navíc velkou tradici a pro sázkové kanceláře jde o mimořádně ekonomicky zajímavou událost.

Nic takového nezažil

„Jsem si celkem jistý, že máme koronavirus. Nic takového jsem nikdy nezažil. Cítím se nejhůř v životě. Celý hrudník mám stažený. Horečky jsou šílené. Druhý den festivalu už jsme měli příznaky. Třeba suchý kašel. Ale Jockey Club nám sdělil, že to může být jen běžné nachlazení, ať nepanikaříme. Tak jsme poslechli," vysvětluje Maclean.

„Bylo tam přes 250 tisíc lidí... Mluvil jsem s ostatními, co na festivalu pracovali, a i oni mají symptomy. Tlak na plicích vám znemožňuje pořádně dýchat. Jako byste měli plíce a hrudník ve svěráku," popisuje své potíže Saunders.

„Festival proběhl podle vládních doporučení podobně jako další sportovní události v Twickenhamu, Murrayfieldu, při deseti utkáních Premier League či Ligy mistrů. Všechny se konaly ve stejný týden s plným hledištěm. Zveřejnili jsme tehdy aktuální hygienická doporučení a zavedli celou řadu nadstandardních opatření," stojí v oficiální zprávě.

Reklama

Související témata: